sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Guillermo del Toro & Chuck Hogan: Vitsaus - Vitsaus 1

The Strain
Julkaistu 2009, suomennos 2010
Pokkari 486 sivua.

Nyt kun Vitsaus-trilogian kolmannen osan suomennos on tulossa piakkoin, niin uskaltauduin vihdoin aloittamaan tämän sarjan. Guillermo del Toro ja Chuck Hogan kuvaavat vampyyrit virkistävän erilaisella tavalla kaikesta romantiikasta riisuttuina, zombimaisina hirviöinä, joten odotukset olivat korkealla tätä ensimmäistä osaa varten.

New Yorkiin vasta laskeutunut lentokone pimenee täysin ja siihen ei saada minkäänlaista yhteyttä. Tohtorit Eph Goodweather ja Nora Martinez tulevat mukaan tutkimaan asiaa kun näyttää siltä, että koneessa ei ole kukaan hengissä ja syy joukkokuolemaan pitää selvittää. Avukseen he saavat vanhan professorin Abraham Setrakianin, joka on kohdannut samantapaista aiemminkin ja osaisi auttaa, jos häntä vain kuunneltaisiin. Byrokratia kuitenkin toimii omalla laillaan ja vasta kun ruumiit ovat kadonneet ruumishuoneita aletaan edes osittain ymmärtää kuinka iso uhka oikein on kyseessä.

Minä pidin Vitsauksesta paljon. Kirja yhdistelee vauhdikasta elokuvamaista jännäriä, kauhua, biologisen uhan selvittelyä ja vampyyrejä ja yhdistelmä toimii hienosti. Pidän yleensäkin paljon trillereistä, joten tämä sekoitus suosikkigenreistäni sopi minulle hyvin. Henkilöitä on paljon, mutta tällä kertaa heidät on kaikki suhteellisen helppo muistaa ja pitää erillään. Sivujuonteina mukana ovat Ephin perhesotkut entisen vaimon ja pojan huoltajuuden kanssa, salaperäinen rikas liikemies Eldritch Palmer ja juutalaisen Abraham Setrakianin menneisyys keskitysleirillä.

Del Toron ja Hoganin vampyyrit tosiaan poikkeavat nykymuodista aika paljon ja ovat virustartuntoineen hyvin kaukana moderneista romanttisista sankareista. Oli oikein mukava lukea hyvin erilaista tarinaa siitä, miten vampyyrejä syntyy ja millainen tausta ja ominaisuudet näillä olennoilla on. Tässä ensimmäisessä osassa saatiin vain pieniä vilauksia vampyyrien historiasta ja Vanhimmista, joten toivon, että tuohon aiheeseen palataan vielä tarkemmin myöhemmin.

Sarjan avausosassa juoni jää tyypillisesti kesken ja niin käy nytkin, juttu jätetään sopivaan taukopaikkaan, joten pitää lukea seuraava osa ihan pian. Itseasiassa Lankeemus onkin jo valmiina hyllyssä odottamassa vuoroaan. Nyt olen iloinen, että jaksoin odottaa lähelle viimeisen osan ilmestymistä ennen kuin aloitin tämän sarjan, koska muuten odotus olisi ollut tuskallista :)

The Strain Trilogy - Vitsaus-trilogia
 1. The Strain (2009) - Vitsaus (2010)
 2. The Fall (2010) - Lankeemus (2011)
 3. The Night Eternal (2011) - Yö ikuinen (04/2012)
The Strain Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Vitsauksesta ovat kirjoittaneet ainakin myös Lukuisa, Kolmas linja, Kirjamielellä, Yöpöydän kirjat, Jossun lukupäiväkirja, Artsi ja Nulla dies sine legendo

4 kommenttia:

 1. Vitsaus on tosiaan virkistävä tapaus kaikkien näiden romanttisten vampyyritarinoiden joukossa! Jopa hieman pelkäsin, hrr! Pari kuukautta ja sitten Yö ikuinen, jes, kiva saada trilogialle päätös vaikkei näistä mitään suosikkejani olekaan tullut :)

  VastaaPoista
 2. En itse kokenut tätä pelottavaksi, mutta se voi johtua siitä, että luin tätä lomareissussa uima-altaalla :) Yksin illalla kotona olisikin voinut olla ihan toinen juttu...

  VastaaPoista
 3. Minä tykkäsin myös tästä kovasti ja juurikin samoista syistä, jotka mainitsit arvostelussasi. Nyt harmittaa, että tein juuri sen virheen, että Luin Vitsauksen jo kauan sitten ja aika paljon yksityiskohtia on unohtunut jatko-osia ajatellen. Täytynee lainata se uudestaan ja vähän selailla muistinvirkistykseksi. Itsekin yleensä odotan, että sarjan voi lukea putkessa, niin ei tarvitse tuskailla jatko-osien odottelun kanssa.

  Heh, muistan itse lukeneeni Vitsausta juurikin pimeässä makuuhuoneessa iltaisin pelkän pienen lukuvalon valossa. Kieltämättä olin vähän säikkynä silloin. :D Mutta sillai hyvällä tavalla. ;)

  VastaaPoista
 4. Joo, aina ei vaan millään malta odottaa! Mutta nyt on hyvä aika kertailla tapahtumia kun ensi kuussa tulee se päätösosa :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...