maanantai 19. maaliskuuta 2012

Deborah Harkness: Lumottu - All Souls 1

A Discovery of Witches - All Souls 1
Julkaistu 2011, suomennos 2012
644 sivua.

Lumottu on Deborah Harknessin esikoisromaani, akateemisesta kirjoittamisesta hänellä kuitenkin on paljon kokemusta historioitsijana. Harkness on lisäksi viiniharrastaja ja kumpikin näistä mieltymyksistä tulee hyvin esille tässä romaanissa. Kannattaa sitten varautua siihen, että Lumottu on trilogian avausosa, joten jos tästä innostuu niin jatkoa on pakko lukea - varsinkin kun juoni jää aivan kesken.
 
Diana Bishop on vanhan ja kuuluisan noitasuvun nuorin ja viimeinen edustaja. Dianalla on vielä Sarah-tätinsä tukenaan, mutta suku sammuu heidän myötään ellei Diana saa jälkeläisiä. Diana on kuitenkin päättäväisesti kieltäytynyt kaikesta noituuteen liittyvästä, hän ei halua osallistua mihinkään, käyttää taitojaan tai oppia taikuudesta. Diana haluaisi olla "normaali" tieteeseen keskittyvä tutkija ja yrittää pitää tarkkaa kirjaa siitä kuinka usein joutuu turvautumaan noituuteen hätätilanteissa - esimerkiksi kun pesukone on aiheuttaa vesivahingon.
 
Matthew Clairmont on vanha vampyyri - ja kuinka vanha selviää vasta sivulla 170, sekä takakannen esittelyssä. Matthew on ehtinyt perehtyä useampaan alaan, mutta nyt häntä kiinnostaa perinnöllisyystiede. Yllättäen Diana saa käsiinsä yliopistonsa kirjastosta noin vaan pyytämällä teoksen, joka on ollut pitkään kadoksissa ja jonka kaikki olennot (noidat, vampyyrit ja demonit) haluaisivat omakseen. Kirjan huhutaan sisältävän suuria salaisuuksia, jotka kaikki nämä olennot haluavat selvittää, mutta Diana palauttaa sen välittämättä sen noidutusta sisällöstä. Juttu löydöstä kiertää pian kaikkien korviin ja kohta kaikki olennot ovat Dianan perässä toivoen saavan Dianan kautta tämän tärkeän kirjan käsiinsä. Diana turvautuu Matthewin apuun ja yhdessä he lähtevät pakomatkalle Englannista.
 
Lumotun kanssa ei olekaan ihan niin helppo sanoa, että mitä mieltä tästä olin. Alkuun olin aivan ihastuksissani, Harknessin tyyli kirjoittaa on mukaansatempaavaa, hauskaa ja romanttista. Sitten kuitenkin ensimmäisen sadan sivun jälkeen alkoi tarinan hidas tempo vaikuttaa negatiivisesti. Harknessilla on mukana paljon keskusteluja eikä kovin paljoa tapahtumia ja vain muutamissa kohdissa varsinaista toimintaa. Juoni on kyllä hyvä ja henkilöistäkin pidin paljon, mutta olisin kyllä kaivannut jonkinverran tiivistämistä tekstiin. Ja tässäpä se ongelma mielipiteenmuodostamiseen piileekin, Harkness on hyvä yksityiskohdissa ja tuo tarkkuus tuo aivan oman fiiliksensä tarinaan, mutta tekee siitä hyvin hitaasti etenevän. Lumottu olisikin varmaan hyvä lomakirja, sopiva tilanteeseen kun on hyvin aikaa rauhassa uppoutua hyvän lukuromaanin maailmaan ja keskittyä tarinaan, jonka ei toivoisi loppuvan ollenkaan.
 
Lumotun tarina tapahtuu nykyajassa, mutta Harkness pääsee loistamaan historiantuntemuksellaan kun juttu kääntyy Dianan tutkimuksiin tai Matthewin menneisyyteen. Ja näitä kohtia on itseasiassa yllättävänkin paljon. Pidin paljon näistä historiankatsauksista, tutkimuksista ja tieteellisistä pätkistä, ne olivat mukava lisä tähän magian maailmaan. Noitien, demonien ja vampyyrien kanssa Harkenessilla on oma otteensa ja hänen versionsa näistä legendoista, olentojen piirteistä sekä nykyajan ongelmista toimi hyvin. Nämä pienet katsaukset olivat minulle kirjan parasta antia ja kun kerran juoni jää aivan kesken ykkösosan jälkeen, niin nämä selvittelyt jatkunevat suoraan kakkososassa. Siitä en kyllä vielä tiedä, että jaksanko odottaa suomennosta, englanninkielinen versio kun on pian ilmestymässä...
 
Bonuksena mukana muuten on suomalainen hahmo, noita nimeltä Satu Järvinen.
 
All Souls -trilogia:
 1. A Discovery of Witches (2011) - Lumottu (2012)
 2. Shadow of Night (07/2012)
 3. TBA
Deborah Harkness Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lumotun ovat lukeneet myös Saraseeni ja Q+Black.

9 kommenttia:

 1. Tämä on englanninkielisenä hyllyssäni. Uskoisin tykkääväni, mutta katsotaan! En tosin taida lukea ihan vielä, sarjojen kanssa yleensä mieluummin odottelen että kaikki osat alkavat suunnilleen olla olemassa ja saatavilla. Siis ainakin mikäli sarjan lopullinen pituus on tiedossa! :)

  VastaaPoista
 2. Apua, unohdin kirjoittaa tuosta suomi-noidasta omaan arvosteluuni. Olin niin sekaisin kirjasta kun sitä kirjoitin, että tärkeä osa unohtui täysin. Pitänee vähän korjata :D

  VastaaPoista
 3. Kiva, että kirjoitit tästä arvostelun. Tämä Deborah Harkness on kiinnostanut minua kovasti, koska käsittääkseni hänen kirjansa ovat nimenomaan aikuisille suunnattua fantasiaa.

  Mutta tässäpä merkillinen asia: mun lukulistalla luki sekä tämä "Lumottu" että "Voiman sanat", kuin olisivat kaksi eri kirjaa. Kuitenkin googletuksen jälkeen Voiman sanat vei minut aina Lumottuun eli olen nyt vähän hämmentynyt täällä. Onko tällä yhdellä ja samalla kirjalla kaksi eri suomenkielistä nimeä vai mistä ihmeestä mahtaa olla kyse?

  VastaaPoista
 4. Satu, tämän sarjan kanssa saanee odotella sitten jonkin aikaa :) Mutta itsekin tykkään kyllä mielummin lukea suht lähekkäin varsinkin jatkuvajuonisten sarjojen osat.

  Q+Black, onhan se suomi-noita mainitsemisen arvoinen erikoisuus!

  sinidean, tuo "Voiman sanat" ei ollut minulle tuttu nimi, mutta googlailin minäkin hieman ja yhdesta paikasta sille löytynyt isbn on sama kuin "Lumotulla". Se siis viittaisi siihen, että sama teos on kyseessä. Eli ehkä "Voiman sanat" on ollut tämän työnimi, joka on sitten ihan loppuvaiheesa vaihdettu tuohon "Lumottuun".

  Ja koska tämä oli Harknessin esikoinen fiktion puolella niin ei oikein voikaan mistään toisesta kirjasta olla kyse.

  VastaaPoista
 5. En tiennytkään, että kirja on nyt suomennettu! Kirjoitin oman lyhyen, englanninkielisen arvioni teoksesta jo vuosi sitten, mutta lisäsin sen nyt blogiini kirjan ollessa tällä tavalla ajankohtainen. Ja hyvä kun muistutit, että seuraava osa on pian ilmestymässä. Eiköhän sekin löydä tiensä hyllyyni enemmin tai myöhemmin, vaikka tässä ei varsinaisesti mistään maailmanluokan kirjallisuudesta ollutkaan kyse.

  VastaaPoista
 6. Oona, tuota Lumottu-termiä käytetään suomennoksessa runsaasti, joten sinänsä sopii nimeksi hyvin, vaikka alkuperäisestä pidän minäkin enemmän. Meillä meni sitten lukukokemukset ihan päinvastoin kun minä taas olin heti alusta koukussa, mutta sitten myöhemmin kävi hitaammaksi eteneminen tämän kanssa :) Mutta viinijutuista en niin innostunut minäkään!

  VastaaPoista
 7. Voih luin juuri kirjan loppuun ja minulla on ihan samoja fiiliksiä. En siis tiedä kuinka paljon tästä nyt tykkäsin vai tykkäsinkö ollenkaan X/. Alusta pidin kuten sinäkin ja sitten se pysähtynyt tunnelma rupesi vain nukuttaa..lopussa sitten nousi uudenlainen innostus, mutta sitten kaikki loppuikin kesken. Harmillisen merkillinen kirja. Pysähtynyt, mutta tapahtumarikas.

  VastaaPoista
 8. Joo, minä päätin että tykkäsin :) Nyt on jo unohtunut sopivasti ne turhan hitaat pätkät ja mielessä lähinnä se hyvään paikkaan jäänyt tarina. Mutta taidan kuitenkin malttaa odottaa suomennosta jatkon kanssa.

  VastaaPoista
 9. Hei! Olen lukenut Lumotun jo ainakin b
  viisi kertaa, ja edelleen se jaksaa viehättää ja liikuttaa minua :) Voisi siis sanoa, että olen jäänyt koukkuun tähän kirjaan. Malttamattomana odotan vain seuraavien osien suomennoksia, kun tuo englannin kielen taito ei ihan ole sitä luokkaa että kirjoja pystyisin lukemaan. . .

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...