lauantai 24. maaliskuuta 2012

L. J. Smith: Pimeän piiri - Vampyyripäiväkirjat 4

The Dark Reunion - The Vampire Diaries 4
Julkaistu 1992, suomennos 2011
221 sivua.

Vampyyripäiväkirjojen edellinen osa Verivala kertoi ensimmäisen trilogian tarinan loppuun - ja itseasiassa hyvin lopullisen oloisesti. Siksi hieman pohdinkin aiemmin, että mitenköhän Lisa Jane Smith tuosta jatkaa. Päiväkirjaa onkin nyt (nimellisesti) alkanut pitää punatukkainen, kelttiläisnoitien jälkeläinen Bonnie. Pimeän piiri on siitä mukava tapaus, että tällä kertaa juoni kerrotaan alusta loppuun asti yksissä kansissa. Tosin tämän jälkeen ei uusia Vampyyripäiväkirjoja tehtykään lähes pariinkymmeneen vuoteen.

Verivalan tapahtumista on kulunut puoli vuotta ja on kesäkuun alku. Caroline haluaa juhlia Meredithin syntymäpäiviä tyttöporukassa kuten ennenkin ja he saavatkin pienen kokoontumisen kasaan. Synttäri-ilta kääntyy kuitenkin kammottavaksi, kun juhliin hyökätään ja yksi tytöistä kuolee. Elena saa varoitettua Bonnieta, että kaupunkiin on tullut jokin todella vahva ja paha voima ja Bonnien pitää kutsua Salvatoren veljekset apuun. Verenhimoinen pahis tuntuu tällä kertaa olevan paljon vahvempi kuin Fell's Churchin koululaiset ystävineen eikä hänkään ole yksin.

Pimeän piiri on täynnä aiemmista osista tuttua vauhdikasta toimintaa, mutta nyt erilainen Bonnie-keskeinen näkökulma piristää tarinaa huomattavasti. Bonnie on päähenkilönä paljon kiinnostavampi ja mukavampi kuin Elena, mutta ei hänkään juuri päiväkirjan parissa ehdi aikaa viettämään. Alaric on poissa kuvioista Venäjän mullistuksissa, mutta muuten kaikki edellisistä osista tutut henkilöt ovat mukana. Näiden vanhojen tuttujen pariin oli mukava palata ja tässä osassa muutamasta paljastuukin uusia piirteitä. Osin olin kyllä jo ensimmäisen trilogian osalta odotellut jutun kääntyvän hahmojen osalta tähän suuntaan, mutta hyvä, että se tapahtui nyt. Tarinan lopusta en niin pitänyt, mutta muuten tämä olisi mukava päätös sarjalle.

Smith kerää hyvin kaikki langat yhteen loppuratkaisuun, mutta jättää kuitenkin oven auki jatkolle, joten kyllä taitaa sen verran jäädä kiinnostamaan aihen, että pitänee jatkaa Uusi aika -trilogia vielä... Se onkin kokonaan suomennettu ihan piakkoin, eli ei tarvitse edes kauaa odotella. Piti muuten hieman selvitellä Pimeän piirin alkuperäistä julkaisupäivää, kun Otavan kirjan sisälehdellä on copyright vuosiluku 1991, mutta kaikki lähteet - mukaan luettuna kirjailijan oma sivu - kertovat vuodeksi 1992, joten luotan siihen. Tarinassakin taitaa olla vuosi vaihtunut välissä ja tämä on selkeästi erillinen juttunsa, joten sitenkin tämä tuntuu loogiselta.

The Vampire Diaries - Vampyyripäiväkirjat:
  1. The Awakening (1991) - Korpinmusta (2010)
  2. The Struggle (1991) - Sielunkumppani (2011)
  3. The Fury (1991) -  Verivala (2011)
  4. Dark Reunion (1992) - Pimeän piiri (2011)
  5. The Return: Nightfall (2009) - Uusi aika: Suden hetki (2011)
  6. The Return: Shadow Souls (2010) - Uusi aika 2: Varjosielut (2012)
  7. The Return: Midnight (2011) - Uusi aika 3: Sydänyö (05/2012)
  8. The Hunters: Phantom (2011)
  9. The Hunters: Moonsong (2012)
  10. The Hunters: Destiny Rising (10/2012)
(kursiivin The Hunters haamukirjoittajan työtä)

Tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää Pimeän piiristä: Kirjamielellä, Kirjapinot, Saraseenin maailma ja Kirjoissa on elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...