lauantai 3. maaliskuuta 2012

Charlaine Harris: The Lily Bard Mysteries Omnibus

Julkaistu 2010, 935 sivua.

Charlaine Harrisin Lily Bard Omnibus sisältää kaikki 5 tähän sarjaan kirjoitettua teosta. Harris on myös todennut, että hänellä ei ole Lilystä enempää kerrottavaa, joten lisää näitä ei ole myöskään tulossa. 5 kirjaa sisältävänä kokoelmana tämä on myös hyvin kookas ja painava teos, piti jopa ihan punnita kirja ja vaaka sai tulokseksi 1,3 kiloa. Harrisin tarinat ovat taas periaatteessa itsenäisiä, mutta ympäristö, sivuhenkilöt ja taustatarinat pysyvät ja kasvavat, joten siksi näitä olisi paras lukea ilmestymisjärjestyksessä.

Lily Bard on Harrisille tyypillinen sankari, tällä kertaa vaan ilman paranormaalia elementtiä. Hänellä on Sookien ja Harperin tapaan oma vammansa. Tällä kertaa se tosin on henkinen ja fyysinen, Lily on raiskattu hyvin julmasti vuosia aiemmin ja hänellä on tapauksesta muistutuksena pahat arvet vartalossaan. Hyökkäys ja sen saama julkisuus on muuttanut Lilyä paljon ja saanut hänet vaihtamaan asuinpaikkaa useampaan kertaan. Nyt Lily on piiloutunut pieneen Shakespearen kaupunkiin Arkansasiin. Lily treenaa säännöllisesti salilla ja on useamman vuoden opiskellut vakavissaan karatea itsepuolustukseksi. Hän tienaa elantonsa siivoamalla naapurustonsa koteja ja viihtyy hyvin yksin, läheisiä ihmiskontakteja vältellen. 

 Shakespeare's Landlord -kirjassa Lily näkee yökävelyllään jonkun kuskaavaan jotain isoa Lilyn omilla roskiskärryillä läheiseen puistoon. Tarkempi tarkastelu paljastaa, että joku halusi eroon ruumiista, jonka Lily heti tunnistaa naapurissaan olevan vuokratalon omistajaksi Pardon Albeeksi. Lily hävittää kaikki häneen viittaavat jäljet ja rauhoittelee omaatuntoaan soittamalla nimettömän vihjeen Albeen talossa asuvalle poliisipäällikkö Claude Friedrichille vihjeen ruumiista. Lily ei kuitenkaan pääse jutusta niin helpolla eroon, koska hän sattuu siivoamaan monien juttuun liittyvien luona. Lisäksi sekä Lilyn kuntosalin omistaja Marshall Sedaka että Claude alkavat osoittaa kiinnostusta Lilyyn.

Shakespeare's Championissa Lily joutuu poikkeuksellisesti avaamaan kuntosali Body Timen ja löytää sieltä painojen alle rusentuneen Del Packardin ruumiin. Aluksi tapaus näyttää onnettomuudelta, mutta muutamat seikat, kuten sammutetut valot ja pyyhityt sormenjäljet viittaavat selkeästi murhaan. Shakespearessa on muitakin selvittämättömiä kuolemia ja myös rotujen väliset suhteet ovat kiristyneet selkeästi. Lily on aiemmin jopa pelastanut yhden tummaihoisen miehen hyökkäykseltä, mutta vähän myöhemmin tämä löytyi kuitenkin kuolleena. Kaikki tuntuu liittyvän jotenkin Shakespearen varakkaimpiin kuuluvan Winthropin perheen ja varsinkin heidän urheiluvälineliikkeeseensä, jossa kuollut Del oli töissä. Lily alkaa myös nähdä Delin seuraajaksi palkattua miestä joka paikassa ja hänessä ei ole kaikki ihan kohdallaan.

Shakespeare's Christmas -tarinassa Lily on menossa kotiin Bartleyhin siskonsa häihin. Hän ei ole juuri viettänyt aikaa perheensä parissa muutettuaan pois pian raiskauksensa jälkeen. Bartley ei kuitenkaan ole sen rauhallisempi kuin Shakespearekaan ja Lily siskonsa kanssa löytää pian paikallisen yksityislääkärin ja tämän hoitajan klinikaltaan murhattuina. Lisäksi Lilyn uusi miesystävä, yksityisetsivä Jack Leeds päätyy myös Bartleyhin, mutta hän on kidnapatun lapsen perässä. Jack on saanut vinkkinä kuvan, jossa on kolme sopivan ikäistä tyttöä ja yksi heistä voisi olla vauvana kidnapattu. Yksi tytöistä on Lilyn siskon sulhasen tytär ja kaksi muutakin ovat tuttuja, joten Lily päättää siivoojana päästä hieman penkomaan paikkoja.

Shakespeare's Trollop -kirjassa Lily löytää siivousreissullaan yhden asiakkaistaan Deedra Deanin metsän keskeltä autostaan alasti ja kuolleena. Deedra on ollut hyvin vapaamielinen seksin suhteen ja miehiä hänellä on ollut paljon, tosin ei ikinä naimisissa olleita. Lily kuitenkin epäilee, että murha on vain lavastettu näyttämään siltä, että yksi Deedran rakastajista olisi ollut asialla ja taustalla olisikin jotain aivan muuta. Deedran tavaroista ei kuitenkaan puutu muuta kuin TV Guide -lehti, käsilaukku ja vara-avain ja Lily siivoojana tuntee hyvin Deedran tavat. Sitten juttu saa uuden käänteen kun joku yrittää polttaa Deedran vanhan sukulaisen taloineen ja selviää, että tämä palaneen talon tontti on hyvin arvokas ja monet hyötyisivät kuolemasta rahallisesti.

Shakespeare's Counselorissa Lily kärsii vieläkin henkisesti raiskauksestaan ja Jack kehottaa menemään raiskauksen uhrien tukiryhmän tapaamisiin. Ryhmän vetäjä Tamsin Lynd vaikuttaa kuitenkin olevan jonkunlainen uhri itsekin. Tamsin saa outoja puheluita ja sitten Lily ja Jack sattuvat paikalle kun Tamsin miehensä kanssa löytää kuolleen oravan oveltaan. Paljon vakavammaksi kaikki muuttuu kun yksi tukiryhmäläisistä löydetään murhattuna heidän kokouspaikaltaan. Jackin ja Lilyn suhde myös muuttuu vakavammaksi vaikka he molemmat paljon kärsineinä arastelevat kumpikin vielä hieman sitoutumista. Tamsin on kuitenkin vetänyt perässään Shakespeareen kuuluisan tosielämän rikoksista kirjoittavan kirjailijan, joka voisi paljastuksillaan pilata myös Lilyn ja Jackin rauhaisan yhteiselämän.

Huh, olipas tässä luettavaa. Mutta oli kyllä ihana taas uppoutua Harrisin kerrontaan ja hänen luomaansa maailmaan. Pidin Lilystä paljon, hän on alussa melko arka varsinkin ihmisten suhteen ja välttelee huomiota ja läheisyytä, mutta fyysisesti taas Lily on erinomaisessa kunnossa ja päihittää miehiä tappeluissa, joihin hän tuntuu aika usein joutuvan. Ulkoisesti Lily vaikuttaa välillä hieman kovapintaiselta ja välinpitämättömältä, mutta se on kuori, jolla Lily suojelee itseään. Vähitellen Lily avautuu enemmän ja saa myös muutaman ystävän paikallisesta lääkäristä ja treenauskaveristaan.

Siivoojana Lilyllä on hyvä pääsy tutkimaan rikospaikkoja ja ihmisten tavaroita ja sitä kautta hän usein sotkeutuukin mukaan juttujen selvittelyihin. Hyvin usein uhrit vaan ovat Lilyn asiakkaita, joten sarjan loppuosassa Lily onkin hieman pulassa rahallisesti, kun hän on menettänyt asiakkaitaan niin paljon, erinäisten syiden takia. Harmi, että näitä ei ole enempää. Pidin Lilyn sarjasta jopa hieman enemmän kuin Harperista aiemmin, joten pitää seuraavaksi tutustua sitten Auroraan.

Sookie-fanit tunnistavat kyllä Harrisin vetävän kirjoitustyylin näistäkin hieman vanhemmista teoksista ja Yhdysvaltojen kuuma etelä pikkukaupunkeineen on tuttu ympäristö. Muutamia hauskoja yhteensattumiakin on mukana, esimerkiksi erästä ruumista kuvataan sanoin "dead as a doornail".

Lily Bard/ Shakespeare sarja:
 1. Shakespeare's Landlord (1996)
 2. Shakespeare's Champion (1997)
 3. Shakespeare's Christmas (1998)
 4. Shakespeare's Trollop (2000)
 5. Shakespeare's Counselor (2001)
Shakespeare-kirjat Landlord, Champion, Christmas, Trollop ja Counselor sekä jättimäinen Omnibus Adlibriksessä.

2 kommenttia:

 1. Juuri tänään laitoin tänne kirjan tilaukseen :) kiva tietää, että Harrisin tyyli toimii näissäkin tarinoissa!

  VastaaPoista
 2. Hienoa, sitten saadaan kohta vissiin lisää juttuja ja mielipiteitä Lilyn tarinoista :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...