lauantai 31. maaliskuuta 2012

P. C. Cast: Elphamen valinta - Partholon

Elphame's Choice
Julkaistu 2004, suomennos 2012
445 sivua.

P. C. Castin Partholoniin sijoittuvat tarinat jatkuvat Elphamen valinnalla. Kirjoitusjärjestys ja tapahtumajärjestys poikkeaa näissä kirjoissa toisistaan, mutta ennen tätä Elphamen tarinaa voisi lukea Divine-trilogian. Tämä ei kyllä ole pakollista, koska Divine-sarjan tapahtumista on nyt kulunut yli 100 vuotta ja kun vanhoihin asioihin tai hahmoihin viitataan, niin kaikki tarpeellinen tulee selitetyksi.

Nykyinen jumalatar Eponan valittu on Elphamen äiti Etain. Elphamella ei kuitenkaan ole vastaavaa yhteyttä jumalattareen ja hän tietää ettei hänestä tule äitinsä seuraajaa, joten Elphame haluaa etsiä oman tiensä. Hän on normaali nainen vyötäröstä ylöspäin, mutta jalkojen tilalla hänellä on hevosen kaviot ja tämä on ennennäkemätöntä vaikka isänä olisikin kentauri. Veljensä Cuchulainnin ja seurueensa kanssa Elphame lähtee perustamaan kotinsa esi-isiensä MacCallanin linnaan, joka tuhoutui fomorialaissodassa yli 100 vuotta sitten.

MacCallanin linnassa Elphame alkaa laittaa paikkoja kuntoon apulaisineen ja saa uusia ystäviä, mukana kentaurimetsästäjätär Brighid ja entisen linnanherran haamu. Elphame löytää myös uusia kykyja itsestään ja alkaa tuntea sekä itseään että kohtaloaan paremmin. Elphame tapaa myös salaperäisen siivekkään miehen Lochlanin, joka tuntuu heti tutulta. Elphame ja Lochlan tuntuvat kuuluvan yhteen, mutta Lochlanilla on omat salaisuutensa ja hän saattaa tuoda mukanaan vaaran koko Elphamen rakentamalle yhteisölle.

P. C. Castin Yön talo -sarjaa lukeneet tunnistavat tästä aiemmin kirjoitetusta Elphamen valinnasta monia tuttuja juonen osasia. Mukana on siivekäs mies, joka taistelee perimääsä vastaan, jumalatar, joka puhuu ja ilmestyy valituilleen ja elementtejä voidaan kutsua ja käyttää voiman lähteenä. Aiemmat kolme suomennettua Partholon-kirjaa luin ennen Yön talo -sarjaan tutustumista ja jotenkin en silloin vielä tajunnut kuinka lähellä toisiaan nämä itseasiassa ovat. Nyt tämä yhteys oli kuitenkin selvä heti alusta, isoin ero on siinä, että Yön talo sijoittuu nykyaikaiseen Oklahomaan kun näissä ollaan myyttisessä fantasiamaailmassa.

Ihastuin Valittujen taistoon suoraan, mutta sen jatko-osat olivat hieman pettymyksiä kun niissä mentiin modernin maailman ja Partholonin välillä. Pidän paljon tästä fantasiamaailmasta, Castin olennoista ja mytologiasta, joten Elphamen mukana oli taas mukava palata ihan vaan Partholoniin, ilman kytköksiä muualle. Tutkittuani asiaa hieman selvisi, että Elphamen valinta on itseasiassa toinen Castin kirjoittama Partholon-tarina, ensimmäinen oli Jumalattaren valittu, jota hän kyllä hieman muokkasi vuoden 2006 uusintapainokseen julkaistavaksi eri nimellä ja eri kustantajalta. Elphamen tarinakin oli ihan hyvä, tosin hieman jäi vaivaamaan Elphamen ja Lochlanin supernopea ihastuminen, mutta ehkä se oli sitä jumalatar Eponan taikaa. Seuraava ja viimeinen Partholon-kirja kertookin sitten Elphamen ystävättären Brighidin tarinan ja on Suomessa kaupoissa elokuussa.

Partholon-sarja (tapahtumajärjestyksessä)
 • Divine Beginnings (novella 2009) - Pimeyden petos (novelli, 50 vuotta ennen Divine-trilogiaa)
 • Divine by Mistake (aka Goddess by Mistake, 2001) (2006 uudistettu versio eri kustantajalta) - Jumalattaren valittu (2010) - Divine 1
 • Divine by Choice (2006) - Valittujen taisto (2010) - Divine 2
 • Divine by Blood (2007) - Valontuoja (2011) - Divine 3
 • Elphame's Choice (2004) - Elphamen valinta (2012) (yli 100 vuotta Divine-trilogian jälkeen)
 • Brighid's Quest (2005)

P. C. Cast Wikipediassa. Tämä kirja Harlequinin sivuilla, sekä Adlibriksessä englanninkielisenä versiona.

Jos aihe kiinnostaa niin kannattaa osallistua Lukunurkkauksen arvontaan 8.4 mennessä, siellä on tämä kirja palkintona.

1 kommentti:

 1. Ja muuten seuraavat, eli kesäkuussa kaupoissa olevat kirjat ovat nämä:

  - Gena Showalter: Kodittomat sielut, neliosaisen Intertwined sarjan avaus (vasta 3 osaa ilmestynyt englanniksi)
  - Eve Silver: Sydämen synnit - The Sins sarjan ensimmäinen osa

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...