lauantai 12. toukokuuta 2012

Damian Dibben: Historian vartijat 1 - Myrsky nousee

History Keepers: The Storm Begins
Julkaistu 2011, suomennos 2012
324 sivua.

Aikamatkustus aiheena kiinnostaa sen verran, että piti tutustua Damian Dibbenin Historian vartijat -sarjan avausosaan Myrsky nousee. Kyseessä on nuorille tarkoitettu sarja, mutta nuortenkirjoja luen muutenkin välillä. Myrsky nousee on Dibbenin esikoisromaani.

Lontoossa asuva 14-vuotias Jake Djones on luullut vanhempiensa olevan tavallisia yrittäjiä, mutta heidän viivyttyä epätavallisen pitkään työmatkallaan Jake siepataan Historian vartijoiden toimesta. Jake saa kuulla vanhempiensakin kuuluvan tähän järjestöön ja heidän kadonneen matkallaan vuoden 1506 Italiaan. Jakelle selviää, että hän on perinyt myös kyvyn matkustaa ajassa ja hänellä tämä taito ilmenee hyvin vahvana. Nuorilla kyky on muutenkin voimakkaimmillaan ja laimenee ajan myötä.

Historian vartijat muuttavat Jaken mukaansa saatuaan päämajaansa, nollapisteeseensä Normandiassa Ranskassa vuonna 1820. Sieltä lähetetään teini-ikäisten etsintäpartio Djonesin pariskunnan jäljille 1500-luvulle ja Jake tuppautuu porukkaan mukaan. Käy ilmi, että Historian vartijoiden vihollisilla on suuret suunnitelmat meneillään ja Jakella uusine ystävinen on vakava paikka edessään yrittäessään pelastaa historia sellaisena kun me sen tunnemme.

Odotukset olivat hieman korkeammalla Historian vartijoiden suhteen, mutta ehkä tämä on hieman liikaa teini-ikäiselle yleisölle kirjoitettu. Esimerkiksi Harry Potterin seikkailut oli aina kirjoitettu hyvin uskottavasti ja niin, että jännitys säilyi aikuislukijallekin, mutta tässä ihmettelin esimerkiksi sitä, että vaikka Historian vartijat on aikuisten johtama järjestö, niin 14-15 vuotiaat ovat parhaita agentteja ja vain tuon ikäisiä lähetetään etsimään Djonesin pariskuntaa. Kovin kokeneita ei varhaisteinien luulisi olevan, jos heillä ei sitten ole teetetty töitä ihan pienestä lapsesta asti. Potter-kirjoista voisi ottaa oppia siinä, että miten sankarit saadaan päätymään seikkailuihin ja pulaan hyvin luonnollisesti.

Juoni oli myös melko ennalta-arvattava. Mukana on klassinen pahis, joka avustajineen haluaa tuhota maailman, puhtoinen hyvisten joukko, petos, "yllättävä" loppupaljastus ja osittain avoin loppu, joka jättää ovea auki jatko-osalle. Onneksi kuitenkin Dibben pääjuonensa kertoo loppuu asti ja vain niitä kiinnostavia sivujuonteita jää auki - kuten mitä tapahtuikaan Jaken kuolleeksi uskomalle veljelle. Motiivi pahiksella on hieman erikoinen ja vaatii jonkun verran selittelyä, joten siinäkin on Dibbenillä vielä hiomista jatkoa varten. En onnistunut selvittämään, että kuinka pitkää sarjaa kirjailija on tästä suunnitellut, mutta kakkososa on ilmestymässä englanniksi alkusyksystä.

Kohderyhmälleen tämä on varmasti hyvä ja vauhdikas seikkailutarina ja sopii sekä tytöille että pojille, mutta aikuislukijoille ei niin voi suositella. Asetelma on kuitenkin kiinnostava ja toivoa sopii, että Dibbenkin parantaa tekstejään ajan kanssa.

The History Keepers - Historian vartijat:
 1. The Storm Begins (2011) - Myrsky nousee (2012)
 2. Circus Maximus (08/2012)
Damian Dibben The History Keepersin sivuilla ja tämä kirja Adlibriksessä.

5 kommenttia:

 1. Moikka! Mulla ois blogissani sulle pieni haaste :)

  VastaaPoista
 2. No nyt tuli hyvään aikaan tämä arvostelu! Meinasin tänään jo varata kirjastosta, mutta en uskaltanut, kun en löytänyt yhtäkään blogiarvostelua. Itse kuulun ilmeisesti tämän kirjan kohderyhmään, saa nähdä tykkäänkö sinua enemmän :)

  VastaaPoista
 3. tsirp, jopas olisi tarjolla vaativaa haastetta! Koitan vastata siihen jossain välissä :)

  Jane, Dibbenillä on kyllä hyvä lähtökohta ja muutenkin kaikki tarvittava hyvää sarjaa varten, kunhan vaan malttaisi jättää ne kliseet ja stereotypiat vähemmälle ja viedä tarinaansa oikeasti omaperäisempään suuntaan... Mutta kiva kuulla sitten mitä sinä pidät!

  VastaaPoista
 4. Pyörittelin tätä kirjastossa viime viikolla, mutta jätin sillä kertaa laianaamatta. Idea kuulosti hyvältä, mutta nyt sinun arviosi luettuani en ainakaan ihan vielä tätä lainaa.

  VastaaPoista
 5. Linnea, lue vaan jos aihe kiinnostaa. Historian vartijat on kuitenkin mukavan nopealukuinen tapaus, joten ei sen kanssa paljoa aikaa tuhraannu. Mielipiteitä kun olisi kiva kuulla muiltakin :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...