sunnuntai 6. toukokuuta 2012

MaryJanice Davidson: Undead and Unemployed & Undead and Unappreciated

Undead and Unemployed - Undead 2
Julkaistu 2004, 215 sivua (+ lukunäyte seuraavasta Unappreciated-kirjasta)

Undead and Unappreciated - Undead 3
Julkaistu 2005, 193 sivua

MaryJanice Davidsonin Undead-sarjan toisessa osassa Unemployed Betsy, nyt vampyyrien uusi vastahakoinen kuningatar, päättää etsiä itselleen uuden työpaikan. Rahat ovat vähissä kun kuningattarelle ei makseta palkkaa ja edellisen työnsä Betsy menetti kuolinpäivänään. Betsy onkin elellyt miljonääriystävänsä Jessican avustuksilla, mutta se ei pidemmän päälle ole hyvä ratkaisu. Yllätyksekseen Betsy löytääkin oikein unelmaduunin designerkenkien myyjänä Macy's tavaratalosta.

Eric Sinclair avustajansa Tinan kanssa kertoo Betsylle, että vampyyrejä on tapettu lähiaikoina paljon. Taustalla tuntuu olevan organisoitu hyökkäys vampyyreja vastaan ja Betsyn on kuningattarena pakko puuttua asiaan ja puolustaa alamaisiaan. Säännöllinen iltatyö Macy'sillä vaan haittaa hieman tätä kuningatarhommaa, mutta Betsy yrittää pitää kiinni itsenäisyydestään. Sinclair on juonitellut itsensä kuningattaren puolisoksi, eli vampyyrien kuninkaaksi vanhan Kuolleiden kirjan ennustuksen avulla ja olisi valmis maksamaan Betsyn kulut, mutta Betsy ei ole vielä läheskään hyväksynyt edes tätä puoliso-juttua, joten muusta on ihan turha puhuakaan.

Unappreciated-kirjassa Betsy ja Sinclair ystävineen asustelevat kaikki saman katon alla Jessican hankkimassa kartanossa. Betsy on perinyt baarin, joka on hänen ainoa varsinainen tulonlähteensä nykyään. Baarilla ei kuitenkaan mene kovin hyvin ja Betsy ei ole ollenkaan väleissä työntekijöidensä kanssa, he kun eivät ollenkaan pitäneet siitä miten baari yleensäkin Betsylle päätyi. Jotkut sitten jaksavat kantaa kaunaa tapoista ja sen sellaisista...

Betsylle myös selviää, että hänen isänsä ja äitipuolensa Antonia odottavat perheenlisäystä, joka on aikamoinen shokki. Vielä pahemmaksi juttu käy kuitenkin kun selviää, että heillä itseasiassa on jo yksi lapsi noin 20 vuoden takaa. Silloin Betsyn vanhemmat olivat vielä naimisissa, joten Antonia antoi lapsen pois. Vanha ennustusten kirja, Book of the Dead, Kuolleiden kirja, kertoo, että tämä lapsi on paholaisen tytär ja tulee valloittamaan maailman. Joten taas on Betsylle hommaa etsiä sisarpuolensa ja tutustua tähän ja paholaisen suunnitelmiin.

Ensimmäisen osan asetelman esittelyn ja avauksen jälkeen nyt kakkos- ja kolmososissa tarina pääsee kunnolla vauhtiin ja Davidsonin tyyli tulee hyvin esille. Joka kirjassa on oma juttunsa Betsyllä selviteltävänä, mutta taustalla kulkee myös vahva jatkuvajuoninen tarina. Näitä Undead-kirjoja ehkä voisi lukea yksitellenkin, mutta suosittelen pitäytymään oikeassa järjestyksessä, niin paljon tuota jatkuvajuonista juttua kuitenkin on. Betsyn ja Sinclairin suhde helpottuu hieman ajan kanssa, mutta erinäisiin räjähdyksiin johtavia mokia ja yllätyksiä tulee silti säännöllisesti, joten hankaluuksia tässäkin suhteessa riittää. Ensimmäisen osan jälkeen seksi on jäänyt näissä kirjoissa vähemmälle ja se on hyvä, että ei mennä kuitenkaan eroottisen kirjallisuuden puolelle tämän sarjan kanssa. Avauksessa sillä kuitenkin oli paikkansa, kun tietyt perusperiaatteet Davidsonin vampyyreistä piti saada selviksi.

Jäin heti ensimmäisen Undead-kirjan kanssa koukkuun tähän sarjaan ja pidän näistä todella paljon. Nämä ovat niin hauskaa, kevyttä ja nopeaa luettavaa, että tekee mieli lukea nyt samantien kaikki ilmestyneet osat. Onneksi Davidson kirjoittaa näitä vielä lisääkin! Hänen tyylinsä sopii erittäin hyvin minulle ja Betsystäkin on hyvin helppo pitää, vaikka hän hyvin pinnallinen osaakin välillä olla. Betsyllä on paljon hauskoja replikkeejä ja ajatuksia ja hänen opetteluaan erilaisena elävänä kuolleena olosta on hieno seurata. Betsy kun yrittää muillekin opettaa ihmislähtöistä suhtautumistapaa, mutta pitkään ihmiset vain ruokana nähneet eivät näitä ajatuksia kovin helpolla sulata, edes uudelta nuorelta kuningattarelta.

Undead / Queen Betsy -sarja:
 1. Undead and Unwed (2004)
 2. Undead and Unemployed (2004)
 3. Undead and Unappreciated (2005)
 4. Undead and Unreturnable (2005)
 5. Undead and Unpopular (2006)
 6. Undead and Uneasy (2007)
 7. Undead and Unworthy (2008)
 8. Undead and Unwelcome (2009)
 9. Undead and Unfinished (2010)
 10. Undead and Undermined (2011)
 11. Undead and Unstable (06/2012)
Undead and Unemployed ja Undead and Unappreciated Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...