tiistai 15. toukokuuta 2012

Karin Slaughter: Sokaistu - Grant County 1

Blindsighted
Julkaistu 2001, suomennos 2003
359 sivua.

Karin Slaughter on yksi niistä kirjailijoista, joiden teokset ovat pitkään roikkuneet lukulistallani, mutta aina jotain muuta on mennyt edelle. Nyt vihdoin sitten sain aikaiseksi aloittaa Slaughterin tuotantoon tutustumisen hänen esikoisestaan Sokaistusta.

Sara Linton on sekä patologi että lastenlääkäri Heartsdalen pikkukaupungissa Georgiassa. Saran entinen mies Jeffrey Tolliver taas on paikkakunnan poliisipäällikkö, joten he joutuvat pakostakin olemaan tekemisissä keskenään vaikka henkilökohtaisessa suhteessa olisi ongelmia. Lounaalla siskonsa kanssa Sara löytää ravintolan vessasta kuolemaisillaan olevan naisen, eikä yrityksistään huolimatta pysty pelastamaan tätä.

Murhattu nainen Sybil on rikosetsivä Lena Adamsin sisko ja sokea. Sybiliä on viillelty, hänestä löytyy huumaavien aineiden jäämiä ja hänet on raiskattu. Murhassa on outoja ritualistisia, uskontoon viittaavia piirteitä ja tutkijat tietävät, että tämä tappaja jatkaa vielä uusien uhrien kanssa. Pian löytyykin toinen, vastaavia vammoja saanut nainen. Kun Sara, Jeffrey ja Lena jatkavat tapahtumien selvittelyä, niin esille nousee viitteitä Saran menneisyyteen.

Sokaistu on ihan hyvä esikoisromaani ja mukavaa luettavaa. Uuteen jännäri- tai dekkarikirjailijaan tutustuessa alkuun on hyvä kun ei vielä tiedä, että onko syyllinen joku tarinassa mukana olevista hahmoista vai voiko se olla joku ulkopuolinen, johon tutustutaan vasta loppuvaiheessa, kun päähenkilöt ratkaisevat rikokset. Sitten seuraavien kirjojen kanssa yleensä odotukset ovat jo selvät ja on helpompi päätellä ratkaisua. Lähtökohta Sokaistulla on hyvä, raaka murha tapahtuu heti alkusivuilla, joten jutussa päästään suoraan asiaan ja tarina etenee mukavalla vauhdilla. Slaughterin juoni kantaa hyvin melko pitkälle, mutta loppuosa kävi kuitenkin hieman pitkäveteiseksi ja tylsäksi, eli joko olisi kaivannut tiivistämistä tai jotain lisää, yllättävämpää lopetusta ehkä.

Saran menneisyys mietityttää moneen kertaan, kun Slaughter vihjailee isommasta syystä Atlantasta takaisin kotiin muuton taustalla  ja hänelle lähetellään omituisia postikortteja. Hahmona Sara on ihan ok, mutta kovin syvällisesti häneen ei vielä tutustu. Jeffreystäkään en osaa vielä tämän avauksen perusteella juuri mitään sanoa, mutta Lena Adams on tarkoituksella kirjoitettu erilaiseksi, ärsyttävämmäksi päähenkilöksi. Lenallakin on ongelmallinen lapsuus ja hän on luonteeltaan hieman ärhäkkä ja äkkipikainen, hieman erikoinen valinta rikosetsiväksi. Mukavaa väriä Lenan läsnäolo kyllä toi henkilögalleriaan, sillä monet muut olivat hieman harmaita, joten paljon tylsempi tarina olisi ollut ilman häntä.

Grant County:
  1. Blindsighted (2001) - Sokaistu
  2. Kisscut (2002) - Riistetyt
  3. A Faint Cold Fear (2003) - Piinattu
  4. Indelible (2004) - Merkitty
  5. Faithless (2005) - Kadotettu
  6. Skin Privilege, aka Beyond Reach (2007) - Häpäisty
Karin Slaughter Wikipediassa ja Sokaistu Adlibriksessä.

Lisää Sokaistusta: Kuuttaren lukupäiväkirja, Rakkaudesta kirjoihin ja Helsingin Sanomat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...