perjantai 11. toukokuuta 2012

MaryJanice Davidson: Undead and Unreturnable & Undead and Unpopular

Undead and Unreturnable - Undead 4
Julkaistu 2005, 222 sivua.

Undead and Unpopular - Undead 5
Julkaistu 2006, 175 sivua.

MaryJanice Davidsonin kenkäfriikin vampyyrikuningattaren Betsyn seikkailut jatkuvat Undead-sarjan neljännessä ja jouluisessa osassa Unreturnable. Kirjan nimi viittaa Betsyn  hautakiveen, joka osoittautui tarpeettomaksi Betsyn herättyä elävänä kuolleena. Kiveä ei saanut palauttaa, joten se on nyt pystytetty paikalleen ja Betsy ystävineen pääsee vierailemaan omalla (tyhjällä) haudallaan.

Betsyn äitipuoli synnyttää Betsylle velipuolen Jonin. Betsyä hieman huolettaa se, että minkälainen Jonista kasvaa, kun tämän sisko Laura on paholaisen tytär ja suuttuessaan näyttää sukulaissuhteensa. Mutta ainakin vauvana koliikkinen Jon tuntuu pitävän Betsystä paljon, joten huonosta suhteesta äitipuoleen huolimatta Betsyä pyydetään paljon lapsenvahdiksi. Erilaisena elävien kuolleiden kuningattarena Betsy pystyy näkemään aaveita ja joutuu auttelemaan näitä viimeisissä toiveissaan. Minneapolisissa on valloillaan Ajotietappajaksi kutsuttu sarjamurhaaja, ja eräs tämän uhreista haluaa Betsyn apua murhaajan kiinnisaamiseksi. Sitten olisi vielä ne häät Sinclairin kanssa järjestettävinä...

Viidennen osan Unpopular teema on Betsyn 31-vuotissynttärit. Samalla Betsyllä tulee täyteen ensimmäinen ja hurjan tapahtumarikas vuosi vampyyrinä. Häitä on myös lykätty, joten järjestelyt ovat vieläkin ihan vaiheessa. Betsy tekee myös päätöksen olla juomatta verta ja tämä jano tekee Betsystä hieman ärtyisän. Sulhaselle Eric Sinclairille uusi pidättäytymislinja onkin ja tarvitaan uusia järjestelyjä, jotta Sinclair saa tarpeensa tyydytettyä. Kaiken tämän keskelle saapuu porukka eurooppalaisia vampyyrivaikuttajia tervehtimään uutta kuningatartaan - vuoden myöhässä. Betsyn hallinto on hieman hataralla pohjalla vielä ja eurooppalaiset ovatkin paikalla katsastamassa, että kuinka helposti Betsyn saisi kukistettua.

Neljäs osa Undead-sarjasta on hyvä ja jatkaa jo tutuksi tulleella kaavalla, jossa mukana on paljon porukkaa ja erilaisia pikkujuonia ja yksi isompi juttu Betsyllä selviteltävänä. Neljännen ja viidennen osan välissä on novella, pienoisromaani nimeltä A Fiend in Need ja vitoskirjan alkuun tuntuukin siltä, että jotain on unohtunut totaalisesti tai joku osa jäänyt lukematta. Mutta pian sitä pääsee takaisin mukaan tarinaan, vaikka välillä tuntuu, että hahmoja on liikaa muistettavaksi. Yhtään asiaa ei helpota se, että Davidsonilla on useampia samannimisiä henkilöitä tarinassa, nimet Antonia ja Jon ainakin on kahdella eri hahmolla.

Unpopulariin kaipasin sitä omaa mysteeriä selviteltäväksi. Tuntui, että siinä luetaan vain pienestä pätkästä Betsyn elämää ilman sen suurempaa yhdistävää tekijää. Jos eurooppalaisten vampyyrien vierailu oli tarkoitettu pääjuoneksi, niin sitten se osa jäi kyllä aivan liian vähälle. Tosin tämä on ollut ongelma aiemmissakin Davidsonin kirjoissa. Hyvin voisi kirjailija lisätä sisältöä tarinoihinsa varsinkin näiden mysteerien selvittelyjen osalta ja siten tehdä näistä parempia kokonaisuuksia. Nyt kirjat ovat hyvin lyhyitä ja täynnä erilaisia pikkujuonia, kuten vitosessa vilahtanut zombi ullakolla.

Undead / Queen Betsy -sarja:
 1. Undead and Unwed (2004)
 2. Undead and Unemployed (2004)
 3. Undead and Unappreciated (2005)
 4. Undead and Unreturnable (2005)
 5. Undead and Unpopular (2006)
 6. Undead and Uneasy (2007)
 7. Undead and Unworthy (2008)
 8. Undead and Unwelcome (2009)
 9. Undead and Unfinished (2010)
 10. Undead and Undermined (2011)
 11. Undead and Unstable (06/2012)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...