sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Liz Williams: Aavekauppiaan tytär - Rikosetsivä Chen 1

Snake Agent - Detective Inspector Chen 1
Julkaistu 2005, suomennos 2012
352 sivua.

Liz Williams on brittiläinen scifikirjailija ja minulle uusi tuttavuus. Hänen kirjojaan ei ole aiemmin suomennettu, mutta nyt Rikosetsivä Chen -sarjan avaava Snake Agent on ilmestynyt nimellä Aavekauppiaan tytär. Risingshadow luokittelee Aavekauppiaan tyttären fantasiaksi, mutta mukana on kyllä paljon myös scifiä. Liz Williams on myös vieraana Finnconissa Tampereella heinäkuussa.

Rikosetsivä Chen asuu tulevaisuuden Etelä-Kiinassa, Singapore Kolmessa. Singaporeja on franchise-tyyliin perustettu jo useita ja siksi nuo järjestysnumerot. Rouva Tang ilmoittaa tulee kertomaan poliisille saaneensa kuvan kuolleen tyttärensä Pearlin haamusta helvetin satama-alueella, vaikka hautajaisjärjestelyt oli tehty hyvin huolella ja tytön piti päätyä taivaaseen. Chen hoitaa pääasiassa nämä yliluonnolliset keikat, joten hän alkaa tutkia asiaa.

Avukseen Chen saa Senesalkki Zhu Irzhin, helvetin puolen tutkijan. Selviää, että kuolleita hyveellisiä  ihmistyttöjä on välitetty laittomasti helvetin bordelliin, mutta taustalla on vielä joku isompi suunnitelma, johon myös helvetin ministeriöt ovat sotkeutuneet. Tutkimukset vievät Chenin helvetin puolelle ja jumalatar Kuan Yinin suojeluksessa Chen on tehnyt tämän matkan ennenkin. Tosin nyt Chenin ja jumalattaren välit ovat hieman huonot, Chenin avioiduttua vastoin jumalattaren tahtoa helvetistä paenneen demonin Inarin kanssa. Apuvoimiksi pieni Singapore kolmen poliisilaitos saa Pekingistä demoninmetsästäjän nimeltä No Ro Shi, joka on hyvin pätevä ja näkee demoniasiat täysin  mustavalkoisina, joten hän on uhka myös Chenin vaimolle.

Tarkkaa Singapore Kolmen sijaintia ei kerrota, mutta ilmeisesti se on rannikkokaupunki Etelä-Kiinassa. Myöskään vuosiluku ei tarinassa selviä, mutta jonkun verran tulevaisuudessa tässä ollaan. Sähköverkko on korvattu bioverkolla ja näyttönä toimivaa nestemäistä nanokalvoa voi kantaa mukana pienessä pullossa. Williams on tässä luonut hyvin rikkaan ja monipuolisen maailman, mikä on toisaalta hienoa, mutta myös hieman raskasta luettavaa. 350 sivuun on tässä mahdutettu mukaan niin paljon kaikkea, että minulta ainakin tuntui koko ajan menevän jotain ohi. Lisähaastetta toivat mukaan itämaiset nimet ja mytologia, jonka mukana tuli paljon uusia asioita. Tämä kirjaa vaatii aikaa ja huolellisen lukijan. Tarina sisältää myös jotain melko outoja asioita, kuten Inaria suojelevan, puhuvan teepannu-mäyrän.

Juttu kuitenkin alkaa - demoneista ja kehityksen harppauksesta huolimatta - melko perinteisen dekkarin omaisesti. Sitten kuitenkin tarina lähtee omaan suuntaansa ja aika paljon tässä keskitytään helvetin ominaisuuksiin ja elämään siellä. Helvetti ei ole ollenkaan niin paha paikka, kuin mitä ajatellaan ja demonit siellä elelevät normaalia elämäänsä kaupungissaan aivan kuten ihmiset omassa maailmassaan, kauppaa käyden ja ministeriöiden johtamina. Tosin, prioriteetit ja mieltymykset ovat helvetissä aika erilaisia, kuten myös ministeriötkin.

Olisin ollut kiinnostunut siitä, miten Singapore on tälläiseksi franchising-bisnekseksi päätynyt, mutta sitä ei tässä ensimmäisessä osassa ainakaan vielä selitetty ollenkaan. Kaukoitää en myöskään tunne juurikaan, niin en juuri tunnistanut viittauksiakaan, jumalatar Kuan Yinkin piti etsiä Wikipediasta. Ehkä jonnekin muualle sijoittuneena tarina olisi sopinut minulle paremmin. Nyt tuntui, että tarina sisälsi liikaa kaikkea uutta, paljon enemmän kuin mitä pystyin tai jaksoin omaksua, joten tämä ei nyt oikein sopinut minulle vaikka jännäreistä ja dekkareista pidänkin. Itseasiassa tunsin itseni hieman tyhmäksi tämän kanssa useampaan otteeseen, kun tuntui, että jotain on taas unohtunut tai mennyt täysin ohi :)

Rikosetsivä Chen:
  1. Snake Agent (2005) - Aavekauppiaan tytär (2012)
  2. The Demon and the City (2006)
  3. Precious Dragon (2007)
  4. The Shadow Pavilion (2009)
  5. The Iron Khan (2010)
  6. Morningstar (TBA)
+ novelli Adventures in the Ghost Trade (2000) - Seikkailuja aavekaupan parissa (Tähtivaeltaja 3/06)

Liz Williams Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...