tiistai 24. tammikuuta 2012

Beth Revis: Matka alkaa - Across the Universe 1

Across the Universe
Julkaistu 2011, suomennos 2012
399 sivua.

SciFi -haasteessa yksi luettava kategoria on avaruusalukset ja alienit ja tähän etsiskelin sopivaa teosta jonkin aikaa, kunnes hoksasin uutuuslistoilta tämän Beth Revisin aivan tuoreen tapauksen. Ilman tuota haastettakin olisin tästä kirjasta kiinnostunut, sen verran mielenkiintoinen on Revisin asetelma. Across the Universe - Matka alkaa on kategorisoitu nuorten kirjallisuuteen ja se on trilogian avausosa.

2030-luvulla Maassa päähenkilö Amy on 17-vuotias kun hänet vanhempineen syväjäädytettään 300 vuoden pituista matkaa varten. He ovat menossa asuttamaan uutta planeettaa Kentauri-Maata Varjelus-nimisellä avaruusaluksella. Mukaan on kerätty uutta planeettaa varten tärkeitä ihmisiä noin 100, jotka kaikki on syväjäädytetty, sekä parin tuhannen hengen miehistö huolehtimaan aluksesta, ruokahuollosta ja matkustajista sukupolvien yli.

Aluksella Amy sulatetaan - ja melkein samalla hukutetaan - vahingossa 50 vuotta liian aikaisin ja hän tuntee olonsa yksinäiseksi ja eristetyksi. Varjeluksen yhteisö näyttäytyy myös hyvin erikoisena, paljon parannuksia on alukseen tehty parinsadan vuoden aikana, mutta ihmiset ja asenteet ovat outoja. Yhteisön johtaja on nimeltään Vanhin ja Seuraaja on Bethin ikäinen poika, tulevan sukupolven johtaja. Yhdessä Seuraajan kanssa Beth alkaa ottaa selvää tapahtumista, sillä jotain outoa on tekeillä ja näyttää, että muutkin syväjäädytetyt - myös Bethin vanhemmat - ovat vaarassa.

Revisin teos oli oikein mukava positiivinen yllätys ja tämän takia jäivät viime yön yöunet hieman lyhyiksi. Tarina käynnistyy hieman hitaasti ja ensimmäiset 50 sivua Revis asettelee palikoita kohdilleen ja alustaa juonta. Juttua kerrotaan vuorotellen Amyn ja Seuraajan näkövinkkeleistä, jopa Amyn ollessa jäässä. Henkilöihin en kovin tässä aloitusosassa vielä kiintynyt, mieleenpainuvin oli ehkä Vanhin, joka on hieman kärttyisä ja hyvin salaperäinen vanhempi ukko. Varjeluksen yhteisö ja yhteiskuntarakenne taas oli hyvin kiehtovaa luettavaa ja tässä teoksessa poikkeuksellisesti paljastetaan lopussa hieman sitä, että miten tähän asetelmaan on päädytty.

Tarinassa on mukana on hieman pohdintaa aiheesta yksilön oikeudet vastaan yhteisön etu ja kuinka pitkälle tekoja voi perustella yhteisellä hyvällä. Matka alkaa -kirjassa kerrotaan nimestä huolimatta oma pääjuoni loppuun asti, tosin mielenkiinto heräsi kyllä jatkaa Bethin matkassa vielä ja enpä tiedä jaksanko odotella vuoden verran seuraavaa suomennosta. Voi hyvinkin olla, että tulee luettua se englanniksi pikemmin. Suosittelen, kannattaa tutustua.

Suojapaperin alla, kovien kansien kuvituksena on muuten kiva & hyödyllinen pohjapiirros Varjeluksesta.

Across the Universe:
 1. Across the Universe (2011) - Matka alkaa (2012)
 2. A Million Suns (2012) - käännös tulossa 01/2013
 3. Shades of Earth (2013)
Across the Universe Wikipediassa ja Adlibriksessä.

6 kommenttia:

 1. Tekstisi sai minut vain kahta kauheammin haluamaan tämän hyppysiini. Olen onneksi jo seuraava kirjaston varausjonossa. :)

  VastaaPoista
 2. mullakin kyseinen kirja varauksessa :) oikeasti pitäisi kohta ruveta keskittymään kirjoituksiin, mutta...

  VastaaPoista
 3. Kiva, että tulee sitten piakkoin muidenkin mielipiteitä tästä nähtäväksi! Tämä oli minulle sellainen teos, joista olisi kiva hieman keskustella jälkeenpäin muiden kanssa, mutta jutussa ei kuitenkaan viitsi spoilata juonta.

  Hansu, mullakin taisi tulla aikoinaan lukulomalla luettua ihan vääränlaista kirjallisuutta :)

  VastaaPoista
 4. Laitoin tämän sitten varaukseen tänään :) lukemista ei voi olla liikaa.. Tosin olen vasta kolmantena jonossa :/

  VastaaPoista
 5. Jaa ei vai? On se niin jännä ajatus, että ennen kuin löysin kirjablogit niin välillä tuntui, että ei keksi mitään hyvää luettavaa :) Nyt sitten hyllyt pursuavat lukemattomia teoksia ja lukulista vaan kasvaa!

  VastaaPoista
 6. Tiätkö millon kolmannen osan suomennus tulee ? Ja ootko lukenu 3 osan enkuks ? Oliko vaikeeta enkkua :)?

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...