perjantai 27. tammikuuta 2012

L. J. Smith: Korpinmusta - Vampyyripäiväkirjat 1

The Awakening - The Vampire Diaries 1
Julkaistu 1991, suomennos 2010
218 sivua.

Vampyyripäiväkirjoihin tutustuin monien muiden tavoin tv-sarjan kautta. Katsoin silloin yhden viikonlopun aikana ensimmäisen tuotantokauden ja pidin siitä kyllä. En sitten enää jaksanut seurata sitä uudelleen kun tuli Suomen tv esitysten vuoro, joten sen enempää jaksoja ei ole tullut nähtyä. Kirjasarjat yleensä kuitenkin miellyttävät minua enemmän kuin niiden pohjalta tehdyt tv-ohjelmat tai leffat, joten kirjoinakin aiheeseen on jo pidempään ollut tarkoitus tutustua.

Nyt kirjasarjaa hieman tutkiessa selvisikin mielenkiintoinen seikka. Eli L.J. Smithillä on kustantajansa kanssa ollut hieman erilainen sopimus, kustantaja omistaa oikeudet Vampyyripäiväkirjoihin ja Smith on vain palkattu kirjoittamaan niitä - kirjamaailman vastine Pussycat Dollsille siis. Sarjan ensimmäiset 7 kirjaa ovatkin Smithin kynästä, mutta Uusi aika 3 - Sydänyön jälkeen hän sai kenkää ja kustantaja korvasi Smithin haamukirjoittajalla. Uusin The Hunters -trilogia on siis tämän haamun työtä ja Smith ei ole enää näissä kuvioissa mukana - muuta kuin nimenä kannessa.

Mutta sitten itse kirjaan. Elena Gilbert on koulunsa kuningatar, kaunis, vaalea, hieman ylimielinen ja itsekäs. Hän on viettänyt kesäänsä Ranskassa ja palaa kotiin Fell's Churchiin Virginiaan koulun alkaessa. Koulussa onkin kiinnostava uusi oppilas, aurinkolasien taakse piiloutuva Stefan Salvatore, jonka ilmaantuminen saa Elenan jättämään poikaystävänsä Mattin. Elena haluisi tutustua Stefaniin paremmin, mutta Stefan tuntuu välttelevän juuri häntä kaikin mahdollisin tavoin. Kuitenkin Elenan joutuessa pahaan pulaan Stefan saapuu paikalle pelastamaan hänet ja he rakastuvat nopeasti. Fell's Churchissa on tapahtunut useita hyökkäyksiä ihmisten kimppuun ja Stefan kuuluu pääepäityihin. Oman lusikkansa soppaan lisäävät Stefanin veli Damen ja veljesten menneisyydenrakkaus Katherine.

Tämä oli ihan mukavaa luettavaa ja aika erilainen tv-sarjaan verrattuna. Stefan esimerkiksi asuu asuntolassa ja on sattumalta valinnut kokeilla ihmismäistä elämää Fell's Churchissa. Tietysti vain noin 200-sivuinen teos ei riitä lähellekään kokonaisen kauden materiaaliksi, joten pitää lukea näitä eteenpäin ja katsoa, että mihin suuntaan kirjojen juoni lähtee kehittymään. Tarinaa kerrotaan sekä Elenan että Stefanin näkökulmasta. Elena on aika poikkeuksellinen päähenkilö, ei todellakaan mikään sympaattinen tai myötätuntoa herättävä hahmo. Hieman jopa ärsytti kuinka kaikki, jopa nämä 600-vuotiaat Salvatoret, fanittavat Elenaa niin täysillä.

Niitä sarjan nimessä mainittuja päiväkirjamerkintöjä on kirjassakin yllättävän vähän, vain muutama satunnainen sivu. Eli hieman johtaa harhaan otsikko tälläkin puolella. Sen verran ajattomasti Korpinmusta oli kirjoitettu, että en yhtään tekstistä huomannut kirjan olevan jo yli 20 vuoden takaa. Mukavaa ajanvietelukemista, mutta ei juuri mitään mieleenpainuvia kokemuksia.

The Vampire Diaries - Vampyyripäiväkirjat
 1. The Awakening (1991) - Korpinmusta (2010)
 2. The Struggle (1991) - Sielunkumppani (2011)
 3. The Fury (1991) -  Verivala (2011)
 4. Dark Reunion (1992) - Pimeän piiri (2011)
 5. The Return: Nightfall (2009) - Uusi aika: Suden hetki (2011)
 6. The Return: Shadow Souls (2010) - Uusi aika 2: Varjosielut (02/2012)
 7. The Return: Midnight (2011) - Uusi aika 3: Sydänyö (05/2012)
 8. The Hunters: Phantom (2011)
 9. The Hunters: Moonsong (03/2012)
 10. The Hunters: TBA
(kursiivin The Hunters siis haamun työtä)

L.J. Smith Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Korpimustaa ovat lueskelleet myös marjis, sinidean, Sara ja Inka.

2 kommenttia:

 1. En itsekkään kummemmin jäänyt koukkuun tv-sarjan ensimmäiseen tuotantokauteen. Rupesin toista kautta katsomaan ajankuluksi, ja se olikin todella hyvä! Suosittelen oikeasti kokeilemaan, vaikka ensimmäinen kausi ei täysin napannut. Luen juuri tätä kirjaa, ja kaiken 3. tv-kauteen asti tapahtuneen jälkeen kirja vaikuttaa melko mitäänsanomattomalta (toistaiseksi) :)

  VastaaPoista
 2. Jonkun pätkän olen katsonut noita myöhemmistäkin jaksoista, mutta silloin ainakin tuntui, että pitäisi katsoa ne järjestyksessä alusta kun juoni tuntui menneen niin vauhdilla eteenpäin, että olin ihan tippunut kärryiltä :) Mutta kiinnostus heräsi kyllä...

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...