tiistai 10. huhtikuuta 2012

Anna Godbersen: Erheitä - Huumaa 3

Envy - A Luxe Novel
Julkaistu 2009, suomennos 2010
Pokkari 428 sivua.

Anna Godbersenin Huumaa-sarjan kolmas osa Erheitä lähtee liikkeelle pari kuukautta edellisen osan jälkeen, eli vuosisata on vaihtunut ja nyt ollaan helmikuussa 1900. Taas pieni varoitus juonipaljastuksista, eli kun kyseessä on tälläinen jatkuvajuoninen sarja, niin tästä osasta ei oikein voi kertoa mitään spoilaamatta aiempia osia.

Penelopen ja Henryn suhde on huonossa jamassa, vaikka Penelope yrittää kaikkensa. Henry on suunnitellut reissua Palm Beachiin ystävänsä Teddy Cuttingin kanssa, mutta kun Penelope kuulee asiasta hän haluaa matkaan mukaan ja kutsuu vielä useita ystäviäänkin seuraksi. Lina on löytänyt varakkaan tukijan, joka maksaa hänen laskunsa, joten hän on nykyään lähes tasavertainen muiden tyttöjen kanssa.

Floridan reissussa syntyy uusia ihastuksia. Lina viettää aikaa varakkaan Leland Brouchardin kanssa ja ottaakin tämän miehen uudeksi kohteekseen. Teddy on pitkään ollut ihastunut Elizabethiin ja vanhat tunteet nousevat taas pintaan Palm Beachin lämmössä. Penelopen veli Grayson taas yrittää Penelopen pyynnöstä herätellä Dianan mielenkiintoa. Mukava loma keskeytyy, kun Lina saa huonoja uutisia ja joutuu palaamaan pikaisesti takaisin New Yorkiin, jossa hänen hieno uusi elämänsä on vaarassa romahtaa. Myös Elizabeth huomaa olevansa pahassa pulassa.

Pieni maisemanvaihdos teki hyvää Huumaa-sarjan porukalle. Vuoden 1900 junamatka on ihan mielenkiintoinen, varsinkin kun matkaa tehdään privaatti-junanvaunussa. Uiminen ei myöskään ole ollut viime vuosisadan alussa kovinkaan samanlaista kuin nykyään, varsinkaan naisten osalta. Kahdessa ensimmäisessä osassa pyörittiin aika tiukasti saman 2 miestä ja 4 naista -asetelman ympärillä, mutta nyt mukaan tulee vahvemmin muitakin hahmoja - lähinnä miehiä ja valintamahdollisuudet laajentuvat. Varakkaat ja mukavat poikamiehet Teddy ja Leland jäävät kyllä aika harmaiksi ja helposti unohdettaviksi henkilöiksi. Graysonissa on enemmän särmää (lue: vikoja), joten häntä kuvataan hieman syvällisemmin.

Godbersen on juonensa laatinut sen verran mukaansatempaavaksi, että yhden osan jälkeen tekee aina mieli jatkaa pian seuraavaan. Nyt päähenkilöt ovat jo tulleet hyvin tutuiksi, joten heidän seuraansa on aina kiva palata. Tytöt ovat ihan ok, mutta Erheissä vihdoin alkoi kunnolla ärsyttämään se, kuinka nynnyjä ja saamattomia tapauksia nämä Godbersenin nuoret miehet ovat. Henry on tietysti tästä pahin esimerkki olemalla aikamoinen nössö ja täydellisesti muiden ohjailtavissa, mutta eivät nuo muutkaan herrasmiehet juuri vakuuta. Monta kertaa olisi Henrylläkin ollut tilaisuus valita toisin ja korjata sillä tilanne, mutta päättämättömyydellään hän on ajanut itsensä mahdottomaan tilanteeseen.
Aikamoinen sotku on Huumaa-sarjan päähenkilöiden suhdesoppa vielä tämäkin osan jälkeen, joten ei kun viimeisen osan kimppuun, josko vihdoin asiat alkaisivat selvitä...


The Luxe - Huumaa-sarja:
  1. Envy (2009) - Erheitä (2010)
Erheitä Adlibriksessä.

Lisää Erheitä: Le Masque Rouge,  Sananen kirjasta, L'amour des livres ja Humisevalla harjulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...