sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Douglas Preston: Isku

Impact
Julkaistu 2010, suomennos 2010
468 sivua.

Douglas Preston on minulle nimenä ollut tuttu jo jonkin aikaa, mutta tämä Isku on ensimmäinen häneltä lukemani teos. Prestonin kirjailijapartnerin Lincoln Childin tuotoksiin tutustumisen aloitin myös ihan vasta, joten lukulistaa näiltä herroilta riittää - sekä yksin että yhdessä. Preston muuten on kirjoittanut useampia teoksia, missä Wyman Ford, eräs tämän kirjan päähenkilöistä esiintyy, mutta en nyt laita tähän mitään sarjamerkintää tai numerointia, kun kirjailijakaan ei taida niitä käyttää.

Isku alkaa kolmea eri päähenkilöä ja tapahtumia seuraten. Mainen rannikkolla 21-vuotias Abbey sattuu juuri esittelemään uutta teleskooppiaan ystävälleen, kun taivaan valaisee meteoriitti, joka putoaa maahan lähistölle. Abbey päättää etsiä putoamispaikan ja myydä löydöksensä hyvien rahojen toivossa. Kaliforniassa NASAn alaisessa virastossa Mars-avaruusohjelman tutkija Mark Corso on saanut juuri ylennyksen vasta kuolleen pomonsa paikalle, kun hän saa tältä yllättävän paketin, joka on lähetetty juuri ennen kuolemaa. Mark alkaa perehtyä kuolleen pomonsa tutkimuksiin ja hyvin outoon Marsista tulevaan gammasäteilyyn.

Entinen CIA:n agentti Wyman Ford lähetetään Kambodžaan selvittelemään mistä markkinoille on tullut kauniita hunajaisiksi kutsuttuja jalokiviä, jotka ovat radioaktiivisia ja siten hyvin vaarallisia. Etsiessään kaivosta Ford löytääkin järkyttävissä olosuhteissa jonkinlaisen kraaterin. Tämä löydös saattaa Fordin Maineen ja kolme tarinaa alkavat yhdistyä. Pahin on kuitenkin vasta edessä ja päähenkilöt saavat tehdä kaikkensa selvittääkseen tapahtumat ja estääkseen jatko-iskut.

Jännityksessäkin on paljon alalajeja ja vasta lukemani Charlaine Harrisin kotoisat mysteerit (cozy mystery) ovat hyvin kaukana näistä tekno-trillereistä. Prestonilla tyylisuunnan mukaisesti on hahmoina mukana tutkijoita, jotka selittävät lukijalle tapahtumien tieteellistä puolta. Myös Abbey on hyvin fiksu, fysiikasta ja astronomiasta kiinnostunut entinen Princetonin opiskelija ja hänellä onkin iso asiantuntijarooli kirjassa. Alkuun Ford on hyvin kovapintainen ja itsenäinen, joten hieman ihmettelin sitä, että kuinka nopeasti hän avautui Abbeylle ja alkoi tehdä tämän kanssa yhteistyötä.

Juoni Iskussa on hyvä ja monipuolinen. Pidän näistä monisäikeisistä juonista, jossa juttua vähitellen punotaan yhteen - ainakin kunhan säikeitä ei ole liikaa. Silloin yleensä jännitys pysyy hyvin yllä ja tarina on yllätyksellinen, mikä on yleensä positiivista. Preston oli myös tehnyt taustatukimusta hyvin, tässä hän kuljettaa sankareitaan Mainen hummerinpyynnistä Kambodžan punakmerien maille ja Valkoiseen taloon. Juttu pysyy koko ajan mielenkiintoisena eikä mene yli vaikka aika paljon kaikenlaista sisältääkin. Hieman häiritsemään jäivät erään pahiksen motiivit, mutta se on kuitenkin pikkuasia muuten hyvässä teoksessa. Tykkäsin, lisää näitä :)

Douglas Preston (soolofiktio):
 1. Jennie (1994)
 2. The Codex (2004)
 3. Tyrannosaur Canyon (2005) - Wyman Ford 1
 4. Blasphemy (2008) - Rienaus (2011) - Wyman Ford 2
 5. Impact (2010) - Isku (2010) - Wyman Ford 3
Tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää Iskusta: Humisevalla harjulla, Kirjavuutta ja Kannesta kanteen, sivuista sivulle.

3 kommenttia:

 1. Minullakin Child ja Preston, yhdessä että erikseen lukulistalla. Kuulostaa kyllä lukemisen arvoiselta teokselta!

  VastaaPoista
 2. Juu tämä oli kiva tapaus ja hyvä oli pieni scifi-vivahdekin Mars-tutkimuksineen, suosittelen.

  VastaaPoista
 3. Nyt viimein sitten sain teoksen luettua. Eipä kyllä vauhtia puuttunut!

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...