torstai 19. huhtikuuta 2012

Charlaine Harris: The Aurora Teagarden Mysteries Omnibus 1

Julkaistu 2010, 684 sivua.

Uutta Sookieta odotellessa olen tutustunut Charlaine Harrisin vanhempaan tuotantoon ja nyt vuorossa on hänen ensimmäinen sarjansa. Kirjastonhoitaja Aurora Teagardenin tähdittämiä teoksia on ilmestynyt kaikkiaan 8 ja näistä Harris on todennut, että on epätodennäköistä - mutta ei mahdotonta - että Auroran seikkailut jatkuisivat vielä.

Sarjan alussa Aurora, tai lyhyemmin Roe, on hieman alle kolmekymppinen, sinkku kirjastonhoitaja Lawrencetonissa Georgiassa. Roen vanhemmat ovat eronneet ja hänen äitinsä on varakas kiinteistönvälitystoimiston omistaja. Roen äiti Aida omistaa myös kiinteistön, jossa Roe asuu alkuun ja jonka isännöinnistä Roe saa hieman lisätuloja. Tällä kertaa mukana ei ole mitään yliluonnollisia elementtejä, vaan kyseessä on sarja mukavia jännäreitä, joissa ehkä enemmänkin selvitellään, että mitä oikein on tapahtunut kuin, että kuka on syyllinen.

Avaustarina Real Murders esittelee Roen, tämän lähipiirin ja Lawrencetonin kaupungin. Lawrencetonin tosielämän rikoksista kiinnostuneet - Roe mukaanlukien - ovat jokunen vuosi aiemmin perustaneet Real Murders -kerhon, jonka piirissä he kokoontuvat säännöllisesti keskustelmaan kuuluisista murhamysteereistä. Kerho joutuu huonoon valoon, kun eräs sen jäsenistä löytyy murhattuna kokouspaikalta, varsinkin kun murha on tehty kuuluisaa tapahtumaa matkien ja tämä myös saattaa kaikki jäsenet epäilyksenalaisiksi. Roe alkaa selvitellä tapahtumia, apunaan muita Real Murders -kerholaisia, kuten hänestä kiinnostuneet jännityskirjailija Robin ja poliisietsivä Arthur.

A Bone to Pick -kirjassa Aurora on taas alkuun sinkku ja hän saa tuttavaltaan hyvin yllättävän perinnön. Perintö voisi muuttaa Roen koko elämän ja tehdä hänet äidistään riippumattomaksi, mutta mukana tulevaan taloon liittyy iso mysteeri, joka Roen olisi selvitettävä jotenkin. Pian löytyykin murhan uhrin luuranko ja Roe haluaa selvittää vanhan rikoksen todistaaksen tuttavansa syyttömäksi. Lisäksi naapuriin muuttaa Roen ex uuden vaimonsa kanssa, joten asuinalue ei ole parhain mahdollinen. Roe saa myös uuden ihailijan paikallisesta papista, joka ei kannata seksiä ennen avioliittoa.

Three Bedrooms, One Corpse -tarinassa Roe kokeilee hieman kiinteistönvälittäjän ammattia tietääkseen voisiko jatkaa äitinsä yritystä tämän jälkeen. Roen tuuratessa ensimmäistä kertaa äitiään hienon talon esittelyssä eräästä makuuhuoneesta löytyy kilpailevan kiinteistövälittäjänaisen ruumis. Talon avain oli kuitenkin löytänyt tiensä murhan jälkeen paikoilleen Roen äidin firmaan, joten murhaajan pitää tuntea Lawrencetonin välitysbisnestä jonkin verran. Roe myös kiinnostuu oikein kunnolla näyttönsä asiakkaasta Martinista, joka on häntä 15 vuotta vanhempi ja salaperäisen taustan omaava yritysjohtaja.

The Julius House keskittyy kolmannesta kirjasta Three Bedrooms, One Corpse tuttuun Julius-perheen taloon, josta koko perhe katosi selittämättömästi 6 vuotta aiemmin. Aurora menee naimisiin ja muuttaa miehensä kanssa Juliuksien taloon. Miehen vanha ystävä vaimoineen tulee heidän vuokralaisekseen taloon kuuluvaan erillisiseen asuntoon. Roesta tuntuu, että hänelle ei kerrota ihan kaikkea ja uudet vuokralaiset ovat hieman erikoisia. Roella on myös paljon selviteltävää vähäpuheisen uuden miehensä taustoista, koska he ovat tunteneet niin vähän aikaa. Aikansa kuluksi alkaa tutkia paikkoja tarkkaan ja etsiä talosta piilopaikkoja kolmelle ruumille. Penkomalla näitä vanhoja tapahtumia Roe saattaa itsensä ja läheisensä hengenvaaraan.

Aurora Teagarden on hieman erilainen sankaritar Charlaine Harrisille, koska hänellä ei ole mitään varsinaista vikaa tai ongelmaa, vaan Aurora on hyvin tavallinen ja kiltti nuori nainen. Aurora-kirjat muistuttavat hyvin paljon Harrisin toista sarjaa Lily Bardista. Lily-kirjat ovat kuitenkin hieman synkempiä ja Lily on kovapintainen taistelija, kun taas Aurora tarvitsee apuvoimia pelastamaan hänet pulasta. Varsinkin ensimmäinen teos Real Murders oli asetelmaltaan hyvin lähellä Shakespeare's Counseloria.

Minä kun luin nämä väärässä järjestyksessä, eli ensin uudemmat Lilyt, niin pidin kyllä Lily Bardeista enemmän ja päähenkilönäkin Lily oli kiinnostavampi. Aurora-kirjoja oli kuitenkin oikein mukava lukea, koska tuntui melkein kuin olisi päässyt takaisin Lilyn tarinoiden pariin. Harrsin kirjoitustyyli on myös jo näissäkin ollut melko hyvin kohdillaan ja hän tutulla tavalla kertoo kiinnostavasti Auroran jokapäiväisestä elämästä tapahtumia siten, että Aurora tuntuu nopeasti jo läheiseltä ystävältä. 

Juonet näissä neljässä ensimmäisessä Aurora-tarinassa ovat ihan hyviä. Eniten pidin ensimmäisen osan viittauksista tosielämän rikoksiin ja niitä fanittaneista hahmoista, sekä Juliuksien talon salaisuuden selvittelystä, joka alkoi kiehtoa heti kolmososassa kun siihen ensimmäistä kertaa viitattiin. Ensimmäisten kolmen osan kanssa en juuri pohtinut murhaajaa etukäteen, keskityin vain tapahtumien selvittelyyn. Nelosen kanssa olikin sitten hieman erilainen fiilis, koska siinä arvasin syyllisen hyvissä ajoin, mutta en onneksi talon salaisuutta kuitenkaan.  Hyvää luettavaa ovat nämäkin ja varsinkin Harris-fanien kannattaa kyllä tutustua Auroraankin.


Aurora Teagarden -sarja
  1. Real Murders (1990)
  2. A Bone to Pick (1992)
  3. Three Bedrooms, One Corpse (1994)
  4. The Julius House (1995)
  5. Dead Over Heels (1996)
  6. A Fool And His Honey (1999)
  7. Last Scene Alive (2002)
  8. Poppy Done to Death (2003)
Real Murders, A Bone to Pick, Three Bedrooms, One Corpse, The Julius House ja kokoelma Omnibus 1 Adlibriksessä.

2 kommenttia:

  1. Sinulle ja kivalle blogillesi olisi minun blogissani tunnustus:

    http://nenakirjassa.blogspot.com/2012/04/kirjakasa-ja-liebster-blog.html

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...