maanantai 16. tammikuuta 2012

Rebecca James: Ystävä hyvä

Beautiful Malice
Julkaistu 2010, suomennos 2010
301 sivua.

Katselin tätä kirjaa alennusmyynneissä useammassakin liikkeessä. Kauppoja ei tullut, mutta sen verran kiinnostuin, että hain kirjastosta tämän kokeiltavaksi. Rebecca James on australialainen esikoiskirjailija ja varsinkin mainoslause "kylmäävää psykologista jännitystä" vetosi minuun.

Ystävä hyvän tapahtumat kulkevat kolmella eri aikajanalla. Päähenkilö Katherinen elämää seurataan pääjuonessa kun hän on high schoolin viimeisellä luokalla ja asuu Sydneyssä tätinsä luona. Katherinen sisko Rachel on kuollut traagisissa oloissa pari vuotta aiemmin heidän asuessaan vielä Melbournessa, ja nämä menneet tapahtumat selviävät vähitellen juonen lomassa. Näiden lisäksi muutamia vilahduksia nähdään Katherinen ja tämän pienen tyttären Sarahin elämästä 4 vuotta ajassa eteenpäin.

Katherine on suhteellisen uusi tulokas koulussaan Sydneyssä ja hän tutustuu Aliceen, joka on eräs koulun suosituimpia oppilaita. Katherine on aluksi innoissaan Alicen huomiosta ja ystävyydestä, mutta vähitellen Alicen outo ja välillä hyvinkin loukkaava käytös alkaa herättää epäilyksiä. Katherine tuntee myös suurta syyllisyyttä pikkusiskonsa Rachelin kuolemasta ja on siksi eristäytynyt muista, joten on outoa, että suosituin tyttö hakemalla hakee hänen ystävyyttään. Tilanne muuttuu vaaralliseksi kun Katherine alkaa saada oman elämäänsä raiteilleen ja yrittää katkaista välit Aliceen.

Alkuun kolme eri juonta samasta henkilöstä tuntui oudolta, varsinkin kun tekstejä ei ollut eroteltu vuosiluvuin tai mitenkään muutenkaan. Siihen kyllä tottui nopeasti ja tapahtumat erottuvat mukana olevien henkilöiden kautta selkeästi. Lukija tietää koko ajan, että jotain hyvin pahaa on tapahtunut Rachelille ja tulee myös tapahtumaan pääjuonen ajassa, mutta paljastuksia alkaa tulla vasta kirjan loppupuoliskolla. Alice on kirjan kiinnostavin hahmo, välillä unelma-ystävä, josta on helppo pitää ja välillä täysi vastakohta. Hieman tekisi mieli jopa lukea psykologiaa, jos se auttaisi ymmärtämään Alicea :)

James laittaa Katherinen paljastamaan Rachelin kohtalon ystävilleen muutamaan kertaan niin, että lukija ei saa tietää mitään, joten välillä teki mieli hyppiä sivuja ja käydä lukemassa etukäteen tuo paljastus. Tässä tapauksessa juoni pysyy hyvin kasassa ja jännitys yllä melkein loppuun asti. Melkein siksi, että Rachel muodostui jopa kiinnostavammaksi kuin Alicen kohtalo ja ne 4 vuotta jälkeenpäin -tapahtumat eivät ole niin mielenkiintoisia.

Tämä oli hyvä kirja. Ei nouse minulla suosikiksi, mutta ymmärrän hyvin jos varsinkin teini-ikäiset tästä kovin innostuvat. Minutkin kirja piti hereillä yöllä kunnes sain viimeisen sivun luettua.

Rebecca James Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Kirjavinkit ja Lukukeskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...