lauantai 14. tammikuuta 2012

Kiersten White: Paranormaali - Paranormaali 1

Paranormalcy
Julkaistu 2010, suomennos 2011
342 sivua.

Tämän kirjan kanssa kävi hieman hassusti. Sain Paranormaalin käsiini tänään ja tarkoitus oli odotellessani vain vilkaista alkua hieman. No, jäin heti koukkuun, enkä halunnut enää laskea tätä käsistäni, joten tuli sitten lukaistua nopeasti koko kirja läpi.

Evie on 16-vuotias tyttö, joka asuu ja on töissä KPHV:ssa, eli Kansainvälisessä paranormaalien hallintavirastossa. Hän on ollut siellä kahdeksanvuotiaasta lähtien, jolloin hänen havaittiin näkevän paranormaalien olentojen lumouksen läpi suoraan heidän todellinen olomuotonsa, joten Eviestä tuli virastolle hyvin arvokas. Evie on orpo ja asunut lapsuutensa sijaisperheissä, joten uusi sijoituspaikka ei ollut ongelma. Hänen suuri toiveensa on olla normaali ja päästä käymään koulua muiden teinien kanssa.

Työkseen Evie hälytyksen saatuaan hakee, tunnistaa ja ottaa kiinni paranormaaleja, jotka sitten joutuvat KPHV:n valvonnan alaisiksi. Heidän keskukseensa murtautuu outo muodonmuuttajapoika Lend, josta Evie alkaa kiinnostua. Paranormaaleja on alkanut löytyä kuolleina joukoittain, joten jotain hyvin outoa on tekeillä ja Lendin mukaan KPHV:stä voisi löytyä jotain vastauksia. Eviellä on myös ongelmia keiju-exänsä Rethin kanssa ja hän alkaa pohtia, että onko keijuilla jotain tekemistä kuolemien kanssa.

Kiersten Whiteä ei uskoisi esikoiskirjailijaksi, niin hyvin tämä Paranormaali imaisi mukaansa ja piti mielenkiinnon yllä loppuun asti. Päällisin puolin juoni hieman muistuttaa Maggie Shaynen tarinoista, hänellä kun myös on Paranormaalin tutkimuksen instituutti kirjoissaan. Juoni on kuitenkin hyvin erilainen, sisällöltään rikkaampi ja vilisee erilaisia olentoja. Vampyyrit ovat tässä vain pienessä sivuosassa, hieman ällöttävinä elävinä ruumiina ja tämä on hyvin virkistävä näkökulma. Itsekkäät ja ilkeät keijut saavat paljon enemmän tilaa ja paljon heistä jää kuitenkin vielä hämärän peittoon ja saa odottamaan sarjan seuraavaa osaa kiinnostuneena.

Juoni on ihanan värikäs ja yllätyksellinen. Evie on hyvin sympaattinen ja hän saa tarinan mukana kasvaa ja oppia itsestään ja ympäristöstään paljon uutta. Mukana on paljon perinteisiä elementtejä kuten kolmiodraamaa, hyvän ja pahan taistelua ja niitä erilaisia olentoja, mutta kokonaisuus on kuitenkin tuore ja tarpeeksi erilainen ollakseen omaperäinen ja kiinnostava. Kaikenkaikkiaan positiivinen yllätys oli tämä teos, kaikkea muuta kuin taas yksi massaan hukkuva nuorten paranormaali rakkaustarina.

Paranormaali -sarja:
  1. Paranormalcy (2010) - Paranormaali
  2. Supernaturally (2011) - Yliluonnollisesti (03/2012)
  3. Endlessly (2012)
Paranormalcy-sarja Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Lisää tästä kirjasta: Kirjamielellä, Saraseenin maailma, Kirjapinot, Booklovin' ja Jos vaikka lukisi.

2 kommenttia:

  1. heei minkälainen se juoni on ja mitä siinä tapahtuu?(::

    VastaaPoista
  2. Ciia, nyt täytyy tunnustaa, että en ihan ymmärtänyt kysymystäsi. Jos tuota Paranormaalin juonta tarkoitat niin tuossa yllä jutussani kerron juonesta parin kappaleen verran.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...