maanantai 9. tammikuuta 2012

Charlaine Harris: Grave Sight - Harper Connelly 1

Julkaistu 2005, pokkari 263 sivua.

Sookie Stackhouse -kirjojen myötä minusta on tullut suuri Charlaine Harrisin fani ja pitääpä siten tutustua kirjailijan muuhunkin tuotantoon. Harper Connelly -sarja vedonnee niihin lukijoihin, joita on jäänyt mietityttämään, että millaista Sookien elämä olisi, jos hän tulisi ulos kaapista ja auttaisi viranomaisia kyvyillään. Vampyyriromantiikka näistä kirjoista taitaa kuitenkin puuttua kokonaan :)

Harper on parikymppinen tyttö, jolla on erikoinen kyky. 15-vuotiaana salamaniskun seurauksena hän alkoi aistia lähellä olevien kuolleiden ruumiit ja kosketusetäisyydellä ruumista hän pystyy näkemään jotain tämän viime hetkistä ja kuolintavasta. Velipuolensa (uusperhe, ei verisidettä) Tolliverin avustamana he kiertävät maata palkattuina konsultteina auttamassa kadonneiden etsinnöissä ja kuolinsyiden selvittelyissä. Harper ja Tolliver ovat rikkinäisestä kodista ja Harperin sisko Cameron on kadonnut vuosia aiemmin. Eräs Harperin tärkeimmistä tavoitteista onkin joskus löytää myös Cameronin ruumis.

Tällä kertaa heidät on kutsuttu Sarnen pikkukaupunkiin Arkansasiin. Tyttö nimeltä Teenie on kadonnut noin puoli vuotta sitten ja Harperia pyydetään etsimään ruumista metsästä, josta Teenien poikaystävän Dellin ruumis löytyi katoamisen aikaan. Normaalisti Harper ja Tolliver hoitavat oman osuutensa, vaihtavat palkkashekkinsä käteiseksi ja vaihtavat paikkakuntaa, mutta tällä kertaa he eivät pääsekään Sarnesta pois kovin helpolla. Uhreja alkaa tulla lisää ja tutkimusten jatkaminen käy myös hengenvaaralliseksi Harperille.

Kirja alkaa oikein hyvin ja Harperin kyky on hieno ja mielenkiintoinen ajatus. Kun Harper ja Tolliver jämähtävät Sarneen jämähtää hieman juonikin ja tarina muuttuu perinteiseksi kuka sen teki -mysteeriksi. Harrisilla lienee ollut hankaluuksia pitää yliluonnollista puolta vahvasti mukana, kun hän joutuu laittamaan Harperin pyörimään parikin kertaa hautausmaalle huvikseen. Sookien kanssa lienee paljon helpompaa tuoda joku vampyyri tai muu olento kyläilemään juonen sitä kaivatessa. Juonessa oli myös muutama hieman epälooginen kohta, mutta muuten tarina on taattua Harrisia ja tutulla hauskalla ja viihdyttävällä tavalla kirjoitettu.

Parhaita hetkiä ovat Harperin konsultti-elämän tuomat ongelmat, kuten raha-asiat - joita arvelen Harrisin juuri halunneenkin erityisesti tutkia tämän sarjan kanssa, ja tietysti ruumiiden kanssa toimiminen. Yllättävää oli se, että Harper ainakin tässä ensimmäisessä osassa ei ole kovin vahva ihminen itse ja tukeutuu paljon Tolliveriin. Olin odottanut samantapaista vahvaa ja itsenäistä naispäähenkilöä kuin Southern Vampire Mysteriesissä, mutta onhan Harperilla vielä muutama kirja aikaa kerätä henkisiä voimavaroja. Sookie-fanien kannattaa kyllä lukea muitakin Harriseja - paitsi jos tykkää ihan vaan niistä vampyyreistä - ja minäkin aion jatkaa näiden parissa.

Harper Connelly -sarja:
 1. Grave Sight (2005)
 2. Grave Surprise (2006)
 3. An Ice Cold Grave (2007)
 4. Grave Secret (2009)
 Charlaine Harris Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

2 kommenttia:

 1. En viitsi hirveästi kommentoida kun en halua spoilata, mutta harmi ettei näihin ole tulossa jatkoa. Lisäksi nämä olivat minusta jollain tapaa karmivampia/pelottavampia kuin Sookiet.

  off topic - hyviä luku valintoja sinulla on ollut viime aikoina :) suoraan omalta suosikkilistaltani..

  VastaaPoista
 2. Oli kyllä kiva lukea Harrisia taas seuraavaa Sookieta odotellessa! Sen verran tiedän etukäteen, että päähenkilöiden välillä taitaa tulla tapahtumaan jotain... Nyt on jotenkin vauhti päällä lukemisessa ja varsinkin tekee mieli näitä tämän tyyppisiä viihdyttäviä ja nopealukuisia tapauksia juuri nyt.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...