Julkaistu 1994, suomennos 1995 ja 2008
(Ensimmäinen suomennos 1995 nimellä Vainko rahasta, Stephanie?)
Pokkari 2009, 294 sivua.
Vuodenvaihteen kirja-aleista on tarttunut kaikenlaista mukaan (vaikka menen aina ihan vain katselemaan...) ja tämä Ensin rahat on yksi ale-pokkarilöydöistäni. Katinka on Evanovich-fani ja lukenut tästä sarjasta kaikki ilmestyneet (jo 18 osaa!), joten sitä kautta tunnistin tapauksen kaupan hyllyltä kokeiltavaksi. Leffakin tästä ykkösosasta on tulossa nyt tammikuun lopussa - pääosassa Katherine Heigl, joten ajoitus Stephanieen tutustumiseen on hyvä.
Stephanie Plum menettää työnsä kaupan alusvaatteiden sisäänostajana ja rahapulassa pestautuu palkkionmetsästäjäksi serkkunsa Vinnien firmaan. Hän aloittaa isosta palkkiosta, murhaajaksi epäillystä poliisista, joka on livistänyt päästyään vapaaksi takuita vastaan ja jonka toimittamisesta poliisille palkkionmetsästäjä saisi 10.000 dollaria. Tapausta mutkistaa se, että tämä poliisi, Joseph Morelli, on alueen tunneituimpia naistenmiehiä ja myös Stephaniella on oma historiansa tämän kanssa. Alkusähläysten jälkeen Stephanie saa opastajakseen kokeneen palkkionmetsästäjän Rangerin, jonka opeilla pääsee hieman kartalle työn vaatimuksista.
Tapahtumat sijoittuvat Trentoniin, New Jersey osavaltiossa ja nykyteknologian puuttumisesta huomaa selkeästi, että kirja on kirjoitettu jo 1990-luvulla. Stephanie on esimerkiksi pulassa suljetun lankapuhelimen kanssa ja metsästää puhelinkoppeja, eli on selkeästi prepaid-kännykän tarpeessa. Tarina kyllä toimii hyvin vielä lähes 20 vuoden jälkeen ja muuten kulunut aika ei herätä huomiota, eli Evanovich osaa kirjoittaa ajattomasti. Stephanien kommellukset ovat hauskaa seurattavaa ja vaikka hän mokaileekin paljon, niin välillä hän pääsee osoittamaan kykynsä ja saa onnistumisiakin.
Pääjuoni on hyvä ja siitä löytyy syvyyttä ja selviteltävää ja minulle tärkeästi jotain yllättävää loppuun. Morelli jahdin kohteena on yllättävän isossa osassa kirjassa, lähes toinen päähenkilö. Tarina on kyllä tältäkin osin tehty hyvin ja hauskaksi, kun Morelli kokeneena poliisina ei suostukaan kiinniotettavaksi, vaan joutuu jopa pelastamaan Stephanien pulasta. Evanovichin kirja oli piristävän erilainen ja rento viihde-dekkari ja herätti kyllä mielenkiinnon lukea sarjaa enemmänkin.
Stephanie Plum -sarja (ilman novelleja):
- One for the Money (1994) - Ensin rahat (2008)
- Two for the Dough (1996) - Kahta kovemmin (2009)
- Three to Get Deadly (1997) - Kolmas kovanokka (2009)
- Four to Score (1998) - Neljäs kerta toden sanoo (2010)
- High Five (1999) - Luuvitonen (2010)
- Hot Six (2000) - Kuudestilaukeava (2011)
- Seven Up (2001) - Herttaseiska (2011)
- Hard Eight (2002) - Kahdeksan kaunista (2012)
- To the Nines (2003) - Yhdeksän hyvää (2012)
- Ten Big Ones (2004)
- Eleven on Top (2005)
- Twelve Sharp (2006)
- Lean Mean Thirteen (2007)
- Fearless Fourteen (2008)
- Finger Lickin' Fifteen (2009)
- Sizzling Sixteen (2010)
- Smokin' Seventeen (2011)
- Explosive Eighteen (2011)
- Notorious Nineteen (2012)
Lisää tästä kirjasta: Humisevalla harjulla ja Luetut.
Itsekkin olen muuten aikoinaan tämän sarjan bongannut juurikin ale-pokkari oston myötä, ekan olen lukenut suomeksi ja loput enkuksi. Kun innostuin jatkoa tilaamaan Adlibriksestä silloin ennen kuin noita suomennoksia tuli.
VastaaPoistaStephissä pidän hahmona juurikin siitä ettei hän ole mikään luovuttaja tyyppi, vaikka elämä välillä aika rankastikkin potkii päähän. Ja näistä löytyy aika hulvattomia sivuhahmoja, lisäksi rakkausdraamaa on sopivasti. Varsinkin kun myöhemmin alkaa Step-Morelli-Ranger-kolmiodraama (tai ainakin sinne päin ;) ).
Tosin nyt kun joulun alla kokeilin lukea kuutos osaa suomeksi, niin en tykännyt yhtään suomennoksesta vaikka ensimmäisessä osassa se ei häirinnyt. Voi toki olla tottumiskysymyskin.
Kävin jo katselemassa kirjastossa, että sieltäkin löytyisi näitä jatko-osia, sekä suomeksi että englanniksi.
VastaaPoista