torstai 12. tammikuuta 2012

Charlaine Harris: Grave Surprise - Harper Connelly 2

Julkaistu 2006, pokkari 295 sivua.

Charlaine Harrisin uusimman sarjan sankarin Harper Connellyn seikkailut jatkuvat kakkososassa Tennesseen osavaltiossa. Harper on salamaniskun seurauksena saanut erikoisia kykyjä löytää ja tunnistaa ruumiita, muiden pysyvien oireiden muassa.

Harper on kutsuttu Memphisiin yliopiston luennolle vierailevaksi tähdeksi. Antropologian professori haluaa todistaa väitettyjä yliluonnollisia kykyjä omaavia henkilöitä huijareiksi ja on pyytänyt Harperin näyttämään taitonsa vanhalle hautausmaalle, jonka arkistot haudatuista on vasta löydetty. Eräässä haudasta Harper tuntee yllätyksekseen kaksi ruumista. Alkuperäisen asukin lisäksi haudassa on nuori, murhattu tyttö, joka on ollut kuolleena vain vähän aikaa. Ja tyttö on Tabitha Morgenstern, jota Harper yritti - huonolla menestyksellä - etsiä jo tämän kadottua Nashvillestä puolitoista vuotta aiemmin.

Harper ja hänen veljensä (uusperhe, ei verisidettä) Tolliver epäilevät heti, että joku on järjestänyt heidät löytämään Tabithan tarkoituksella. Epäilykset keksittyvät Tabithan perheeseen ja lähipiiriin, jotka yllättäen ovat muuttaneet Nashvillestä Memphisiin. Harper ja Tolliver joutuvat aikamoiseen mediamylläkkään ja kuvioihin tulee mukaan myös yksityisetsivä, FBI ja toinenkin ruumis.

Tämäkin kirja on aikalailla perus-jännäri pienin yliluonnollisin maustein. Epäiltyjä on paljon ja juoni on hyvin tehty ja yllätyksellinen. Uutena tuttavuutena tarinassa piipahtavat selvännäkijä Xylda ja tämän lapsenlapsi Manfred, joilla kummallakin on omat kykynsä. Sookieen verrattuna Harper on kykynsä myötä saanut myös fyysisiä oireita, jotka aiheuttavat hänelle hankaluuksia välillä, joten on hyvä, että hänellä on Tolliver tueksi. Tiukan paikan tullen Harper on oma-aloitteinen ja toimelias ja osaa aina lopulta yhdistellä palikoita tarpeesi ratkaistakseen murhamysteerit.

Näitä kirjoja on mukava lukea Harrisin hauskan kirjoitustyylin vuoksi. Olen oppinut myös pitämään sekä Harperista ja Tolliverista paljon ja heidän sanailunsa hymyilyttää usein. Tarinojen juonenkäänteet ovat siten hieman toissijaisia asioita. Tässä osassa Harper hoksaa, että hänen tunteensa Tolliverin suhteen eivät olekaan ihan sisarelliset ja tämä vaikuttaa oikein kiinnostavalta käänteeltä jatkoa varten.

Harper Connelly -sarja:
 1. Grave Sight (2005)
 2. Grave Surprise (2006)
 3. An Ice Cold Grave (2007)
 4. Grave Secret (2009)
Tämä kirja Adlibriksessä.

6 kommenttia:

 1. Minäkin pidän Harrisin huumorista :) olen myös lukenut ne kaksi muuta Harrisin kirjoittamaa sarjaa, Lily Bardit ja Aurora Teagardenit. Ne tosin ovatkin ihan perinteisiä mysteerejä, itse laittaisin ne ns. cozy mystery-kategoriaan, samaan Sujata Masseyn ja Agatha Christien kanssa. Lilystä erityisesti pidän, hän on kyllä aika "selviytyjä hahmo". Suosittelen myös ;)

  VastaaPoista
 2. Shakespeare-sarja, eli tuon Lily Bardin kootut seikkailut odottavat lukuvuoroaan jo sivupöydän kirjapinossa. Kirjastosta löytyi mukava kokoelmateos, joka taisi muistaakseni sisältää kaikki 5 tarinaa.

  VastaaPoista
 3. Minua kiinnostaisivat nämä Harrisin muutkin sarjat, mutta meidän kirjastossa on vain Sookie-kirjoja. Teen jo nyt sen verran paljon hankintaehdotuksia, että olen tyytynyt osaani ja odotan, josko nämä joskus maailmassa tulisivat halvalla nenän eteen.

  VastaaPoista
 4. Harmi, täällä pääkaupunkiseudulla taidetaan olla tosi onnekkaita, kun on niin hyvät valikoimat (ja laajan alueen kirjastojen kirjat käytössä). Suomesta ei kovin paljon taida löytyä näitä englanninkielisiä käytettyinä.

  VastaaPoista
 5. Tutkin äsken niin meillä kirjastosta löytyi yksi osa Lily Bardia (ei edes ensimmäinen) ja yksi osa tätä Harpell Connellya, loput olivatkin Sookie-ta. Vaikka asun useamman sata kilometriä pois päin pääkaupungista, mutta täällä onkin kirjastossa todella hyvät valikoimat mm. nuorten kirjallisuutta englanniksi, aikuisten puolella hiaman heikommin.

  Mutta piti kertomani vinkkinä että olen omat kirjani ostanut Adlibriksestä ja katsoin että esim tuo Lily Bard omnibus maksoi halvimmillaan 13,90e, ei paha viiden kirjan yhteisniteestä, tietty siihen tulee postikulut päälle ja harvoin (itse ainakaan) tulee tilattua vain yhtä kirjaa.. Aurora Teagardenit on jaettu kahteen yhteisniteseen myös, ja noita Harper Connellyja en yhteisniteenä Adlibriksestä löytänyt, vaikka Fantastic Fictionin mukaan sellainen on julkaistu viime vuonna.

  VastaaPoista
 6. Katinka, hyvä pointti nuo kokoelmat. En ollut yhtään katsellut niiden hintoja ja yllättävän edullisia ovatkin. Bookplussassa näyttivät hinnat olevan 12.95e per omnibus, eli houkuttelisi kyllä hankkimaan ne tännekin hyllyn koristeeksi :) Harper-kokoelmaa ei tosiaan näy, mutta ehkä sekin vielä joskus ilmaantuu

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...