maanantai 2. tammikuuta 2012

Paul Sussman: Kätketty keidas

The Hidden Oasis
Julkaistu 2009, suomennos 2011
509 sivua.

Paul Sussman oli uusi tuttavuus, joten kävin vilkaisemassa Wikipedian tietoja kyseisestä herrasta etukäteen. Sieltä löytynyt The Independentin lainaus "the intelligent reader's answer to the Da Vinci Code" vakuutti, että kyseessä on kokeilemisen arvoinen kirjailija. Sussman on myös arkeologi, joten hän osaa kirjoittaa egyptologiasta ja menneiden mysteereiden houkutuksista.

Tarina alkaa alustuksella vuoden 2153 eaa tapahtumista. 80 pappia on lähenyt pitkälle vaellukselle Kätketylle keitaalle ja tehtävänsä hoidettuaan he tappavat itsensä salaisuuden säilyttämiseksi. 1980-luvulla Albaniasta lähtenyt hämäräperäisissä puuhissa liikkuva pienkone joutuu hiekkamyrskyyn ja putoaa Egyptin läntiselle aavikolle, Gilf Kebirin alueelle. Tämän jälkeen siirrytään nykyaikaan, joka siis tarkoittanee vuotta 2009, kuitenkin ennen arabikevään tapahtumia.

Päähenkilöt ovat kalliokiipeilija Freya, jonka isosisko Alex on kuollut Egyptissä sekä egyptologi Flin, Alexin ystävä, joka etsii maagista Zerzuraa, Saharan El Doradoa. Kummallakin päähenkilöllä on omat ongelmansa ja he ovat kaukana täydellisistä, paitsi omilla erikoisalueillaan. Sivuhenkilöitä on paljon ja näissä olikin alkuun tekemistä, että pysyi kärryillä kaikista nimistä. Juoni on alun jälkeen hyvin vauhdikas ja mielenkiintoinen ja mukana on pääteeman egyptologian lisäksi 1980-luvun politiikkaa, ammattitappajia, CIA ja hieman egyptiläistä paikallisväriäkin.

Alkuun ihmettelin, että kylläpäs Sussman odottaa lukijoiltaan paljon kun termejä on paljon eikä niitä läheskään kaikkia juuri selitellä, mutta sitten hoksasin, että kirjan lopussa on 17-sivuinen hyvin perusteellinen sanasto. Siltikin luulen, että tämä on mukavampaa luettavaa esim. Egyptissä tai lähialueilla matkanneelle, kun ei tarvitse turvautua sanaston selityksiin niin paljon. Ei tämä mikään mieleenpainuva klassikkoteos ole, mutta pidin tästä paljon ja Kätketty keidas oli oikein viihdyttävää lukemista. Loppu oli kyllä hieman pettymys, olisin odottanut enemmän ja omaperäisempää otetta Sussmanilta. Pitää lisätä nuo Sussmanin aiemmat teokset lukulistalle myös.

Paul Sussman:
  • The Lost Army of the Cambyses - Kadonnut armeija
  • The Last Secret of the Temple - Temppelin salaisuus
  • The Hidden Oasis - Kätketty keidas

Paul Sussman Wikipediassa ja tämä kirja Adlibriksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...